Berza
0

Twitter nezadovoljan sporim povećanjem broja korisnika, opala vrijednost dionica

Klix.ba
Vrijednost Twitterovih dionica pala je za 11 posto na berzama nakon što je servis potvrdio da se još bori s privlačenjem novih korisnika.

U drugom kvartalu prihod je bio 502 miliona dolara iznad očekivanog. Iz kompanije su saopćili da imaju povećanje od 61 posto godišnje. No, sa sporim rastom broja korisnika Twitter se suočava od 2013. godine. Sa 308 miliona broj je povećan tek na 316 miliona korisnika u ovom kvartalu, za razliku od Facebooka koji ima 1,4 milijarde mjesečnih korisnika.

"Naši Q2 rezultati pokazuju progres u monetizacija, ali nismo zadovoljni porastom članova", rekao je suosnivač Jack Dorsey koji obnaša funkciju izvršnog direktora otkako je Dick Costolo prošlog mjeseca dao otkaz upravo zbog pada vrijednosti dionica i nepovećanja broja korisnika.

Twitter se bori i s povećanjem reklamnih aktivnosti, a prva od njih na listi obaveza je povećanje broja skidanja aplikacije, jer su daleko ispod svojih rivala.

Kompanija se suočava i sa slabim korištenjem servisa za poruke. Ukupni gubitak od aprila do juna iznosi 136,7 miliona dolara, poredeći sa 144,6 miliona dolara prošle godine.

Po zatvaranju berze u utorak, cijene Twitterovih dionica su bile 36,54 dolara što je pad od blizu četiri posto u 12 mjeseci.