Već je testiran
21

Britanski laser DragonFire bi mogao biti korišten za obaranje ruskih dronova u Ukrajini

D. B.
Britansko lasersko oružje velike snage moglo bi biti poslano u Ukrajinu te se koristiti za obaranje ruskih dronova, rekao je britanski ministar odbrane Grant Shapps.

Shapps je kazao da bi oružje pod nazivom DragonFire moglo imati "ogrome posljedice" za sukop u Evropi. Očekuje se da će ovo oružje biti spremno do 2027. godine, no ministar je kazao da želi "ubrzati" proizvodnju i učiniti ga dostupnim ranije.

Lasersko oružje je već uspješno testirano na zračnoj meti i to u januaru ove godine. Prvobitno se očekivalo da će laser biti operativan do 2032. godine, ali nove reforme koje imaju za cilj ubrzavanje vladine nabavke oružja znače da će zapravo biti spreman pet godina ranije.

Uprkos tome, ministar odbrane je novinarima tokom posjete istraživačkom vojnom centru Porton Down nedaleko od Salisburyja rekao da dodatno želi ubrzati proces.

"Recimo da oružje ne mora biti 100 posto savršeno kako bi došlo u ruke Ukrajinaca", kazao je Shapps.

Ministarstvo odbrane navodi da kraći rok predstavlja odgovor na "okruženje prijetnji koje se brzo mijenja", a s kojim se suočava Velika Britanija.

"Dizajnirano je tako da ne čeka savršenstvo od 99,9 posto prije nego stigne na teren, nego da se dovede do nekih 70 posto i pošalje na teren, gdje će se dalje razvijati. No, u ovom trenutku je 2027. godina još uvijek važeći datum", istakao je misnitar.

Oružje je dovoljno precizno da pogodi novčić od jedne funte s udaljenosti od jednog kilometra, tvrdi Ministarstvo odbrane, koje se nada da će laser postati put do jeftine alternative projektilima za obaranje ciljeva kao što su dronovi.

Januarski uspješni test obavljen je na poligonu Hebrides u Škotskoj te je označeno kao "veliki korak" ka uvođenju laserskog oružja u upotrebu.

Najveća prednost lasera je cijena te "neograničena municija" sve dok postoji pouzdan izvor energije. Ipak, veliki nedostatak mu je što može djelovati na mete u liniji vida, za razliku od većine projektila.

SAD decenijama testiraju laserska oružja, a laseri su već postavljeni na nekoliko ratnih brodova u svrhu ispitivanja i evaluacije. Velika Britanija želi učiniti isto do 2027. godine, no laseri nisu isprobani i testirani u borbi. Američki ratni brodovi i dalje obaraju dronove Huta u Crvenom moru konvencionalnim projektilima.

Svaka sugestija da bi britanski laseri mogli biti poslani u Ukrajinu da obaraju ruske dronove je optimistična, piše BBC. Ukrajinski zahtjevi su hitniji, potrebni su pokretni sistemi zračne odbrane koji su dokazani u borbi. S obzirom na činjenicu da je njena električna mreža konstantno na meti ruskih snaga, laseri koji zahtijevaju izvor energije vjerovatno nisu rješenje za hitne potrebe Ukrajine.

LDEW laseri (laser-directed energy weapon) koriste intenzivan svjetlosni stop da probiju metu te mogu udariti brzinom svjetlosti. Kao oružje vidnog polja, može napasti bilo koju vidljivu metu koja je dovoljno blizu, iako je domet sistema DragonFire još uvijek tajna.

Projektili mogu biti mnogo skuplji od dronova koje uništavaju, a neki koštaju milione funti u poređenju s nekoliko hiljada.

Ministarstvo odbrane navodi da korištenje DragonFire sistema u trajanju od 10 sekundi košta jednako kao i korištenje običnog grijača sat vremena, a operativni trošak je obično manji od 10 funti po "hicu".