Osjeća krivicu
421

Bivši šef u Facebooku: Kajem se što sam to gradio, društvo nam se uništava

Klix.ba
Nekadašnji potpredsjednik Facebooka Chamath Palihapitiya kazao je kako osjeća veliku krivicu zbog toga što je pomogao ovoj kompaniji da napravi alat koji uništava društvo.

Govoreći u školi Stanfrod Graduate School of Business, kritikovao je sve društvene mreže.

"Kratki dopaminski feedbackovi (srca, lajkovi, palac gore i sl.) koje smo stvorili uništavaju način na koji društvo funkcioniše. Nema civilnog diskursa, kooperacije, dezinformacije ili pogreške. I ovo nije samo problem američkog društva ili ruskih reklama. Ovo je globalni problem", upozorio je.

Objasnio je to na incidentu koji se dogodio u Indiji kada je lažna poruka o otmicama na WhatsAppu dovela do linča sedam nevinih osoba.

"S tim se suočavamo. Zamislite kada tu idete do krajnosti, gdje loši glumci mogu manipulirati velikim brojem ljudi da učine šta god žele. To je stvarno loše stanje", kazao je.

Palihapitiya se trudi da rijetko koristi Facebook, a svojoj djeci je zabranio potpuno. On je jedan u nizu bivših "graditelja" Facebooka koji su dali ovakve izjave. U novembru je Sean Parker kazao kako su Facebook i druge društvene mreže uspjele iskoristiti ranjivost u ljudskoj psihologiji.

Bivši menadžer proizvoda Antonio Garcia-Martinez kazao je kako Facebook laže o svojim mogućnostima da utječe na individualce na osnovu podataka koje prikupljaju o njima, te je napisao knjigu "Chaos Monkeys" koja govori o njegovom radu u Facebooku.

Palihapitiya je kritikovao cijeli sistem Silicon Valleya kazavši kako investitori ulažu novac u "usr**e, beskorisne, idiotske kampanje" radije nego da se bore s realnim problemima kako što su klimatske promjene i bolesti. On sada vodi svoju firmu VC koja se fokusira na finansiranje kompanije u sektorima kao što su obrazovanje i zdravstvo.