{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bill Gates: Steve Jobs i ja smo ideju za razvoj grafičkog interfacea dobili od Xeroxa

14.3.2017. u 14:03
10
58
Bill Gates: Steve Jobs i ja smo ideju za razvoj grafičkog interfacea dobili od Xeroxa
10
Bill Gates: Steve Jobs i ja smo ideju za razvoj grafičkog interfacea dobili od Xeroxa
Foto: EPA
Bill Gates i Steve Jobs, osnivači Microsofta i Applea, najveća su imena tehnologije danas. Obje kompanije su pioniri kompjuterske revolucije, a prema pisanju medija više su bili rivali nego prijatelji.
Iako su na početku imali prijateljski odnos, Jobs je postao bijesan kada je Microsoft izbacio prvu generaciju Windowsa 1985. godine, te je optužio Gatesa da je plagirao njegov Macintosh računar. Iako je očito da su poštovali jedan drugog, tada je krenula konkurentna svađa između Gatesa i Jobsa.

Na Redditovoj stranici u rubrici AMA (Ask Me Anything - Pitaj me bilo šta), gdje korisnici postavljaju pitanja, Gates je odgovorio na pitanje: "Da li ste kopirali Steve Jobsa ili je on kopirao vas?".

"'Glavno kopiranje' je to što smo Steve i ja imali koristi od posla koji je Xerox Parc napravio na početku razvoja softvera - nisu bili jedino oni, ali su najbolje uradili posao. Obojica smo od Xeroxa dobili ideju za razvoj grafičkog interfacea. Steve je zaposlio Boba Belvillea, a ja Charlesa Simonyija. Nismo kršili prava intelektualnog vlasništva Xeroxa, ali su pod utjecajem njihovog rada nastali Mac i Windows", rekao je Gates.

Gates je, prvi put kada je Steve Jobs optužio da je plagirao njegovu ideju odgovorio: "Uredu Steve, ali mislim da postoji više načina na koji to možemo posmatrati. To je više kao da smo imali bogatog komšiju koji se zove Xerox u čiju sam kuću ja provalio da bih ukrao TV, a onda saznao da si ti to već ukrao".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: