Tehnologija
253

Bh. gameri napravili prvi mod Premijer lige za igru FIFA 15, na baneru i portal Klix.ba

Piše: D. B.
Baner najčitanijeg bh. portala Klix.ba našao se u BHT Premijer liga modu za popularnu nogometnu simulaciju, igru FIFA 15, koji su napravili gameri iz BiH.

Mod BHT Premijer liga, koji su napravila trojica mladih ljubitelja FIFA-e iz BiH, omogućava gamerima da odaberu bh. klubove, što nije moguće ukoliko posjeduju originalnu verziju igre.

Mod sadrži sve premijerligaše i njihove igrače, što ovu igru definitivno čini privlačnijom bh. gamerima. Napravila su ga trojica mladića iz FIFA Bosnia tima, Miodrag Kovačević (15) iz Nevesinja, Meho Alihodžić (27) i Amir Vehabović (22) iz Tuzle.

"Prva beta verzija moda će sadržavati BHT Premijer ligu, 16 klubova, kao i 1. ligu Federacije BiH, također 16 klubova. Osim toga, kreirali smo i Kup BiH u kojem učestvuju 32 tima. Napravili smo i dresove za sve bh. timove, nazive stadiona, imena trenera, aktuelne sastave, zastave klubova, mini dresove, reklame, boje klubova, grbove i još mnogo toga. Moram napomenuti da će se u modu naći i reprezentacija BiH sa aktuelnim sastavom i dresovima. Nažalost, 1. lige Republike Srpske zasad nema, jer imamo veoma malo informacija. Ipak, odlučili smo da do naredne godine obavimo i taj posao. Također, planiramo ubaciti i ženske klubove u narednom periodu, jer će FIFA 16 ponuditi i ženski nogomet", izjavio je Kovačević za portal Klix.ba.

Cilj mladih gamera je promovisati bh. nogomet.

"Ovo radimo iz ljubavi prema videoigrama, posebno FIFA serijalu, koji je ovih godina odličan, ali i zbog toga što volimo domaći nogomet. Želimo ga predstavoti na najbolji način te bar malo doprinijeti njegovoj promociji", rekao je petnaestogodišnji Nevesinjac.

Momci se već duže vrijeme bave modovanjem.

"Meho i Amir poprilično dugo bave videoigrama i modovanjem, a ja sam počeo 2013. godine, kada sam radio mod za Pro Evolution Soccer 2013. Kasnije sam prešao na FIFA-u, a sada smo se nas trojica udružili da napravimo mod za FIFA-u 15, koja je prvi put u next gen obliku izašla za PC. Ovo je dakle prvi mod našeg tima, ali pojedinačna iskustva imamo već nekoliko godina", kazao je Kovačević.

Pozvao je sve koji su zainteresovani da se jave i pomognu u radu.

"Ko god je zainteresovan i ima znanja, može nam se pridružiti, raditi s nama i pomoći na razne načine", završio je Kovačević.

Dodao je da će mod uskoro biti spreman za preuzimanje, a čitatelji portala Klix.ba će biti blagovremeno obaviješteni.