Tehnologija
3

Bežični signal prepoznaje ljudske pokrete

SRNA
Istraživači su saopštili da su pronašli način za prepoznavanje ljudskih pokreta putem signala bežične wi-fi mreže, što može biti iskorišteno za upravljanje kućnim aparatima.

Ljudi bi u budućnosti mogli da kontrolišu rad kućnih uređaja mahanjem rukom u bilo kojoj prostoriji u kući.

Istraživači kažu da sistem WiSee predstavlja jednostavniju i jeftiniju alternativu sistemu Microsoft Kinect za praćenja pokreta putem kamere i ostalih specijalnih senzora.

Pojedini stručnjaci izrazili su sumnju u preciznost rada ovakvog bežičnog sistema, prenio je BBC.

Detalje o ovom projektu objavio je Odsjek za kompjutersku nauku Univerziteta u Washingtonu. Riječ je o radnom dokumentu koji još nije objavljen u nekoj naučnoj publikaciji.

"Određenim pokretom ruke u vazduhu mogla bi se, na primjer, dati komanda za jačinu muzike dok se tuširamo ili za promjenu pjesme u dnevnoj sobi dok kuhamo ili za uključivanje i isključivanje grijanja dok smo u krevetu", izjavio je učesnik projekta Shyam Gollakota.

Da bi postigli ovaj efekt, istraživači su vršili eksperimente sa doplerovim efektom, odnosno načinom na koji se frekvencija mijenja u tački posmatranja u zavisnosti od kretanja izvora talasa.

Naučni tim je saopštio da bežični ruter može da se iskoristi za detekciju promjena u wi-fi signalu, koji čine elektromagnetni talasi, kada se oni odbiju od ljudskog tijela.