Tehnologija
0

Apple tuži Samsung pred američkim sudom

SRNA
Apple je podnio tužbu u SAD protiv Samsunga radi zaštite četiri patenta, poslije serije pravnih okršaja sa južnokorejskim gigantom u nekoliko evropskih zemalja.

Stručnjak za patente Florian Miller kaže da je riječ o četiri potpuno tehnološka patenta, za razliku od slučajeva pred evropskim sudovima, gdje su teme bili softver i dizajnerska rješenja.

Značaj podizanja tužbi povodom prodaje Samsungovog mobilnog telefona Galaxy Nexus nije samo simboličan, pošto taj aparat koristi najnoviju verziju Googleovog operativnog sistema Android 4.0, smatraju tehnološki analitičari.

Oni kažu da je ovog puta meta Appleove tužbe operativni sistem, a ne sam telefon Galaxy Nexus, koji je njegov glavni nosilac na tržištu.

Miller kaže da bi Google, teoretski, mogao da ukloni sporne funkcije koje su zaštićene patentima, kako telefon ne bi bio povučen iz prodaje, ali da bi time poslao signal tržištu da je zaista prekršio tuđa zaštićena prava.

Analitičari oscjenjuju da Apple ima dobre šanse da dobije slučaj pred sudom u SAD, što su veoma loše vijesti za Samsung.