Tehnologija
3

Apple predstavio novi OS X Mavericks, MacBook Air i iOS 7

Klix.ba
Tehnološki gigant Apple večeras je predstavio novi operativni sistem OS X Mavericks, MacBook Air i iOS 7.

Na do sada najdužoj konferenciji u Moscone Centru u San Franciscu koja je rasprodata za nešto više od minute, direktor Applea Tim Cook, iznio je nekoliko nevjerovatnih podataka ove kompanije.

Na primjer, 407 prodavnica koliko ovaj tehnološki gigant ima širom svijeta, svaki dan posjeti oko milion osoba. Apple trenutno ima više od pola milijarde korisnika i oko 900.000 aplikacija.

Ako je suditi prema prvim reakcijama, korisnici će biti izuzetno zadovoljni novim operativnim sistemom. Jedan od komentatora napisao je da bi tvorac Applea bio izuzetno ponosan na ovaj dan.

Među najvidljivijim inovacijama na OS X Mavericksu je Finder Tabs, koji funkcioniran slično tabovima u Safariju. Ono što je najviše obradovalo posjetitelje iz 66 zemalja svijeta, jeste Multiple Displays koja omogućava korisnicima rješavanje drugog ekrana.

Osim toga, Mavericks smanjuje i opterećenje procesora dok Safari pretraživač koristi manje energije i manje memorije. Tu je i Keychain koji će pamtiti sve vaše šifre bez obzira da li je riječ o kreditnim karticama ili nekim drugim brojevima.

Apple je u ovaj operativni sistem uvrstio i iBooks sa preko 1,8 milijardi knjiga. Mavericks će korisnicima biti dostupan od jeseni ove godine.

Prema prvim reakcijama, novi iOS sedme generacije uveliko podsjeća na Windows Phone. Sa poboljšanim funkcijama u vidu iTunesa za streaming muzike, poboljšani multitasking ili AirDrop mogućnosti slanja slika, linkova i ostalog na druge uređaje, iOS 7 će se također naći u prodaji na jesen.

Appleov potpredsjednik za marketing Phil Schiller, predstavio je i novi MacBook Air koji će imati mnogo bolju bateriju. Naime, 11-inčni računar moći će izdržati do devet sati na punoj bateriji, dok će njegov "veći brat", 13-inčni MacBook Air moći izdržati i do 12 radnih sati.

Nova generacija MacBook Aira posjeduje Intel Haswellove čipove i 40 posto bržu grafiku. Cijene variraju zavisno od modela memorije. 11-inčni MacBook Air sa 128 gigabajta memorije koštat će 999 dolara dok će onaj sa 256 GB biti skuplji za 200 dolara.

Veći, 13-inčni Air, koštat će 1099 dolara (128 GB) i 1199 (256 GB) dolara.