Tehnologija
49

Apple predstavio i prvi pametni sat - Apple Watch!

Klix.ba
Osim dva modela novog iPhonea 6, Apple je večeras na konferenciji u Cuppertinu predstavio i prvi pametni sat - Apple Watch.

Apple je svoj sat najavio kao revolucionarni proizvod. Prva stvar na koju je Apple ponosan kao što je nekada to bio multitouch na iPhoneu, clickwheel na iPodu ili miš za Macintosh je digitalna kruna. Sat će imati digitalnu krunu pomoću koje ćete moći skrolati, zumati i navigirati satom, a da ne prekrivate ekran.

Ekran je osjetljiv na dodir, ali također detektuje jačinu dodira i ima fleksibilni Retina displej.

Apple Watch će također imati aplikacije kao i drugi Appleovi uređaji, a centralna aplikacija je naravno sat. Pomoću sata možete kontrolisati muziku na drugim uređajima ili muziku na satu, možete čitati poruke, pratiti svoj kalendar, primati notifikacije, pregledavati fotografije, koristiti mape i navigaciju... Tu je naravno i Siri, kojeg možete pitati šta god želite.

Pomoću Apple Watcha moći ćete u određenim hotelima otključavati vrata vaše sobe tako što ćete samo mahnuti satom.

Posebnu pažnju Apple pridonosi zdravlju i fitnessu. Na satu će se naći Fitness aplikacija, a Appleova je želja motivirati ljude da se što više kreću. Sat će pratiti vaše otkucaje srca i brzinu kojom se krećete. Pratit će i potrošnju kalorija, i obavijestit će vas kada ste potrošili zadanu količinu kalorija.

Sat će dolaziti u tri izdanja - Apple Watch, Apple Watch Edition i Apple Watch Sport i što je vrlo važno radiće i s iPhoneom 5C, 5S i novim iPhoneom 6.

Apple Pay, novi Appleov sistem za plaćanje, će raditi i s Apple Watchom.

Apple Watch dolazi u dvije veličine, postojaće šest različitih narukvica, među kojima zlatne, gumene i kožne.

Cijena sata je 349 američkih dolara, a biće dostupan početkom 2015. godine.