WWDC17
17

Apple otkrio novi iOS, iMac Pro, unaprijeđeni MacBook, iPad Pro 10,5" i zvučnik HomePod

Klix.ba
(Foto: EPA)
Ljubitelji noviteta iz oblasti tehnologije večeras su sa zanimanjem pratili Appleovu godišnju developersku konferenciju WorldWide Developers Conference (WWDC) 2017., a tehnološki gigant i ovoga puta predstavio je mnoštvo novog i unaprijeđenog hardvera i softvera.

Tim Cook, Craig Federighi i Phil Schiller večeras su u McEnery Convention Centeru u San Joseu imali pune ruke posla. Smjenjujući se na bini pokazali su nam i novitete za iPhone, MacBook, Apple TV i mnogo toga još.

Operativni sistem iOS 11

Jedanaesti iOS dobio je novu verziju softvera sa updateovanom Siri, automatskim prevođenjem, iMessages opcijom povezanom preko iClouda, uslugama plaćanja i primanja novca, boljom kamerom, kontrolnim centrom, mapama i redizajniranim App Storeom.

HomePod speakers

Zvučnik nazvan HomePod koristi specijalni način rada za podešavanje u prostoru u kojem se nalazi kako bi bolje ispunio prostoriju zvukom. Njegova funkcija nazvana "muzikolog" sa aplikacijom Apple Music može puštati muziku koju tražite s obzirom da ima ugrađenu virtuelnu asistenticu Siri. Možete mu postaviti i teška pitanja kao što su: "Ko je bubnjar u ovoj pjesmi?" ili "Koji je album objavljen na današnji dan prije 20 godina?".

Zvučnik HomePod visine 15 centimetara će doći u dvije boje - bijeloj i crnoj, a moći ćete mu tražiti i da kontroliše druge pametne uređaje u kući i provjerava vremensku prognozu i vijesti. Cijena mu je 349 dolara, a prvi korisnici dobit će ga u decembru u SAD-u, Velikoj Britaniji i Australiji. Sljedeće godine stiže i na šire tržište.

IMac Pro

Apple je predstavio unaprijeđene iMac desktope sa poboljšanim Retina displejima, jačom grafikom, procesorima Kaby Lake i USB-C. Podržavat će grafiku za kreiranje VR sadržaja. Tokom obraćanja Apple je to demonstrirao prikazujući VR igru sa Darthom Vaderom, svjetlosnim mačem i TIE borcem.

Novi iMac Pro stiže sa 5K displejem i poboljšanim kapacitetom hlađenja, procesorom 8-core Xeon nadogradivim do 18-core, sa SSD-om od 4 TB, do 128 GB ECC memorije, četiri Thunderbolt 3 porta i ugrađenih 10 GB Etherneta.

Cijena novog iMaca kreće se od 1.099 dolara za model od 21,5 inča, a 1.299 dolara za 4K model.

I MacBooks dolaze u boljoj verziji, a cijena MacBooka Pro kreće se od 1.299 dolara, dok iMac Pro košta 4.999 dolara i isporuka počinje u decembru.

IPad Pro od 10,5 inča

Predstavljen je i 20 posto veći iPad Pro koji stiže u tri različite veličine, a ona od 10,5 inča predstavljena je danas. Ima kameru od 12 megapiksela, kao iPhone 7, te selfie kameru sa 7 MP. Podržava USB 3.0 i baterija mu može trajati do deset sati. Nova funkcija nazvana ProMotion smanjuje latenciju Apple Pencila na 20 milisekundi. Brzinu osvježavanja automatski prilagođava sadržaju koji gledate.

IPad Pro od 10,5 inča dostupan je počevši od 64 GB za 649 dolara, dostupan je za narudžbu, a isporuke kreću već sljedeće sedmice.

Novi MacOS nazvan High Sierra

Nova verzija macOS-a dobila je ime High Sierra i dolazi sa updateom za Safari koji omogućava blokiranje tragača i ima autoplay videe. Dodani su i alati za uređivanje fotografija i filtriranje po ključnim riječima ili licima.

Osim ovih proizvoda i noviteta, predstavljen je i unaprijeđeni Apple Watch, najprodavaniji pametni sat na svijetu. On će dobiti watchOS 4, koji će se isticati novim, pametnijim "licima" sata, potpomognutima asistentom Siri. Satovi će sada moći razmjenjivati podatke s opremom u teretani, dobivajući bolje podatke o vježbama, a osvježena je i aplikacija Music.

Vezani članci