Tehnologija
18

Apple najavio iOS 9, baterija će trajati duže, a Siri će biti "pametnija"

Klix.ba
Kompanija Apple je na svojoj Worldwide Developers konferenciji najavila novi operativni sistem iOS 9 i otkrila nekoliko detalja.

Nova generacija Appleovog softvera će omogućiti duže trajanje baterije, bolje performanse i sigurnost, a poboljšana je i asistentica Siri, koja će biti za 40 posto tačnija i za 40 posto brža.

Siri će moći odgovarati na veći broj zahtjeva, kao što je lociranje određenih fotografija i klipova. Bit će više povezana sa pretragama, lociranjem fotografija na uređaju i društvenim mrežama, kao i sa uslugama poput Netflixa.

Kada korisnik iOS-a 9 unese podsjetnik u kalendar, dobit će informacije o tome kada mora krenuti kako bi stigao na vijeme. Softver će također preporučivati aplikacije koje misli da bi korisnik pokrenuo na osnovu prijašnjeg korištenja. Na primjer, kada krenete na trčanje ujutru iOS će vam sam ponuditi muziku čim uključite slušalice u uređaj.

Appleov iOS 9 manje troši bateriju, odnosno produžava njeno trajanje za 60 minuta. Mod "low power" omogućava dodatna tri sata rada.

Za download novog operativnog sistema trebate imati slobodno samo 1,3 GB prostora, što je znatno manje u odnosu na iOS 8 koji je tražio više od 4 GB.

Korisnici iPada će još više uživati u iOS-u 9 jer dobijaju pravi mutlitasking. Aplikacije se sada mogu pokrenuti jedna do druge i raditi simultano.

Podijeljeni ekran će moći koristiti samo korisnici iPad Aira 2, a mod "slika u slici" će biti dostupan korisnicima iPad Aira 2, iPad Aira, iPada mini 2 i iPada mini 3.

Također jedna od najboljih opcija iOS-a 9 je i tastatura na iPadu koja se, ukoliko je pritisnete sa dva prsta, pretvara u trackpad. To omogućava puno brži rad sa tekstovima.

Apple će javno predstaviti beta verziju iOS-a 9 u julu, a korisnici će ga moći preuzeti najesen. Podržavat će ga svi Appleovi uređaji koji su kompatibilni sa iOS-om 8.

Vezani članci