Tehnologija
8

Aplikacija BatteryGuru produžava trajanje baterije mobitela sa Androidom

Klix.ba
Trajanje baterije je uvijek bio problem kod smartphonea, a ukoliko njihovi vlasnici nisu oprezni, posebno ako uređaji koriste operativni sistem Android, baterija se prazni veoma brzo.

Neki mobiteli imaju instaliran softver za optimalno trajanje baterije. Za one koji ga nemaju, kompanija Qualcomm je ponudila aplikaciju Snapdragon BatteryGuru, aplikaciju koja je namijenjena uređajima sa operativnim sistemom Android, a koja prati aktivnosti na vašem mobitelu. Njen zadatak je da prilagodi podešavanja telefona kako bi se maksimalno produžilo trajanje baterije.

Aplikaciju je preuzelo preko 100.000 korisnika otkako se pojavila u beta verziji u februaru ove godine, a zvanično je predstavljena u utorak.

Aplikacija "pamti" ponašanje mobitela, a potom pronalazi načine da omogući maksimalne performanse baterije.

Primjera radi, bespotrebno uključen Wi-Fi dodatno crpi bateriju, jer mobitel konstantno treži mreže za konekciju. Aplikacija BatteryGuru pamti najčešće korištene mreže i uključuje Wi-Fi kada je korisnik u njihovoj blizini.

Aplikacije se često sovježavaju više nego je potrebno, što također utječe na trajanje baterije. BateryGuru se pobrine da su aplikacije updateovane kada ih trebate, ali ne troši bateriju kada vam nisu potrebne.

U konačnici, aplikacija BatteryGuru će zaista produžiti trajanje baterije, a moguće ju je preuzeti sa Google Playja.

Vezani članci