Sigurnosna prijetnja
6

Američkim telekom operaterima zabranjeno kupovati opremu od Huaweija

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Jednoglasnim glasanjem Federalna komisija za komunikacije SAD-a (FCC) odlučila je američkim telekom operaterima blokirati korištenje kritičnih saveznih sredstava za kupovinu opreme kineskog Huaweija.

Prema novom pravilu koje je prihvatila komisija, američke kompanije ne mogu koristiti novac iz Fonda za univerzalne usluge za kupovinu od kompanija koje smatraju nacionalnom sigurnosnom prijetnjom kao što je Huawei.

Inače, ovaj Fond osigurava subvencije u vrijednosti milijardi dolara operaterima koji nude bežične uslugu širom zemlje.

FCC je prilikom glasanja dvije kineske tehnološke kompanije imenovao prijetnjama nacionalnoj sigurnosti, i to Huawei i ZTE.

"S obzirom na prijetnje koje Huawei i ZTE predstavljaju američkoj sigurnosti i našoj 5G budućnosti, FCC neće sjediti mirno i nadati se najboljem", rekao je predsjednik FCC-a Ajit Pai.

Odluka predstavlja značajan problem za Huawei koji se suočava s ovim poteškoćama zbog svojih odnosa s kineskom vladom. SAD tvrde da bi Kinezi ovu tehno kompaniju mogli koristiti kao oružje špijunaže, iako su iz Huaweija više puta naglasili da nikada nisu, niti će učiniti nešto pogrešno.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa već je ranije reagovala stavljanjem Huaweija na crnu listu. Huawei ima još tri mjeseca prije nego mu bude zabranjeno poslovanje s američkim kompanijama.