Novo produženje
13

Američke sankcije: Huawei "slobodan" još tri mjeseca

Dž. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon nekoliko dosadašnjih odgađanja, Huawei je za još tri mjeseca izbjegao zvaničnu sankciju administracije američkog lidera Donalda Trumpa, a koja se odnosi na zabranu poslovanja sa američkim kompanijama.

Ranije ove godine, pozivajući se na zabrinutost zbog navodne špijunaže kineske vlade, Sjedinjene Američke Države stavile su Huawei na crnu listu. Američki zvaničnici izrazili su zabrinutost da bi kineska vlada mogla iskoristi tehno kompaniju za špijuniranje Amerikanaca, i pored toga što je Huawei negirao bilo kakvo loše postupanje.

Međutim, nakon prvobitne zabrane, Huawei i njegove podružnice brzo su dobile dozvole za nastavak rada u SAD-u. I nakon što je kompanija u augustu prevršila 90-dnevnu dozvolu za poslovanje, američki ministar trgovine Wilbur Ross odobrio je novo produženje rada, a kako bi onima koji se oslanjaju na Huawei poizvode dao još vremena da promijene opremu.

Međutim, SAD će sada odobriti još jedno produženje te bi zvanična zabrana trebala stupiti na snagu nakon 16. februara 2020. godine.

Najnovije odgađanje zabrane poslovanja Huaweija sa američkim kompanijama dolazi uslijed kontinuiranih trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine. Uprkos zakonodavcima koji su izrazili zabrinutost za američku nacionalnu sigurnost, predsjednik Trump sugerisao je da bi Huaweijeva sudbina mogla biti dio trgovinskog sporazuma s Kinom.

Podsjećamo, uslijed brojnih borbi koje su bile rezultat američkih sankcija, Huawei je opstao na nogama. Kineski tehno gigant sada njavljuje kako planira potrošiti desetine milijardi dolara na tehnološke zalihe u Evropi u narednih pet godina.