Pojeftinio popularni Kindle
0

Amazon nudi Kindle za samo 189 dolara i šalje ga u BiH

Sarajevo-x.com
Poznata online-prodavnica Amazon.com snizila je cijenu svog planetarno popularnog uređaja za čitanje knjiga Kindlea. Ovo je prvo sniženje cijene otkad je Amazon predstavio internacionalnu verziju čitača.

Najveća online-knjižara na svijetu je snizila cijenu Kindlea za čak 30%. Nova cijena 6-inčnog čitača knjiga iznosi sada svega 189 američkih dolara. Napredniji 9,7-inčni Kindle DX i dalje se prodaje po cijeni od 490 dolara koja se nije mijenjala otkad je uređaj lansiran.

Analitičari smatraju da su kompaniju na ovaj potez natjerali konkurenti "Barnes and Noble" koji su svoj Nook-čitač snizili na 199 dolara. Popularnom Kindleu konkurencija puše za vratom, a predvode je, osim "Barnes and Noblea", "Sony" sa svojim e-Readerom i "Apple" sa svojim iPadom koji je već prešao brojku od tri miliona prodatih primjeraka. Tačan broj prodatih Kindle-uređaja nije nikada javno objavljen, dok je Amazonov osnivač i direktor Jeff Bezos na sastanku dioničara izjavio da Kindle koriste "milioni korisnika širom svijeta".

Kindle je nešto većeg formata od džepne knjige, s time da mu ekran otprilike odgovara površini teksta u takvoj knjizi. Ekran je zasnovan na tehnologiji e-ink (e-tinta) i kao takav je vrlo pogodan za čitanje. Zbog svoje mat površine prikazani tekst ili slika na ekranu izgledaju kao da su otisnuti na tvrdoj sivoj plastici. Dugotrajno čitanje na Kindleu istovjetno je čitanju papirnate knjige.

Kindleov ekran prikazuje 16 nijansi sive boje, što je sasvim dovoljno i za crno-bijeli prikaz fotografija kakve povremeno možemo pronaći u knjigama, a poslužit će jako dobro i za čitanje crno-bijelih stripova.

Odnedavno Amazon Kindle šalje i u Bosnu i Hercegovinu, a može se kupiti u Amazonovoj online prodavnici. Pored knjiga, DVD-ova i CD-ova, Kindle je jedini uređaj kojeg ova knjižara šalje u našu zemlju.