Komentari (38)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Mogu reći kako dobar članak! Više ovakvih članaka!
Cim su knjige/nauka u pitanju jedva par komentara. Da li je rijec o politici, muzici, nekim tamo poznatim licnostima eto 100+ komentara. Ogledalo naseg mentaliteta nazalost. Valjda bude bolje jednog dana !?
pa to ti govori o plitkosti jednog naroda. Ne vidim zasto bi se jedan, cudio ovakome necemu
Super članak. Hvala. 🥹
Zanima me sta Semir Osmanagic ima da kaze na ovu temu?
40% genetskig materijala u Bosni i Hercegovini čini haplogrupa I2 što je ujedno ilirska i najbrojnija
Ne mora da znači da je l2 illirska, jer illiri su indo-evropljani,znači doseljenici farmerske kulture u neolitiku ili kasnije, dok bi i2 teoretički trebo da bude gen Pelazgskog naroda, znači autohtoni evropskih aboridžena.
Bilo bi lijepo da imamo direktnu vezu sa Ilirima, a naročito sa Batonom, ali zato nam trebaju dokazi. Sve u svemu Hrvati, Bošnjaci i Srbi su mješavina Gota i Slavena, kod žena dominira slavensko-baltsko a kod muškaraca gotsko porijeklo. Goti su sa sobom dovlačili žene, i mi sada umjesto gotskog očinskog, zborimo maternjim slavenskim. Ovdje kad smo došli sve smo pobili i popalili, da smo surovi ....to ne treba posebno dokazivati.
40% genetskig materijala u Bosni i Hercegovini čini haplogrupa I2 što je ujedno ilirska i najbrojnija. Dok tek 15% čini haplogrupa R1a koja se smatra slavenskom
po tvojem iliri nisu nikad ni postojali tebrice, malo si i ti demonizovan
Edukacija o antičkoj prošlosti na području Bosne i Hercegovine mora ranije da uđe u proces nastave i edukacije.Trenuno osnovno obrazovanje veoma površno uvodi ovaj segment i ne posvečuje mu dovoljno pažnje.Potrebno je šire i detaljnije izučavanje u ovoj ranoj fazi edukacije i odgoja...ne čekati eventualni fakultetski angažman da bi se posvetilo antičkoj historiji BiH.
Iluzorno je tvrditi da su današnji stanovnici zapadnog Balkana Slaveni, to dokazuju i DNK analize stanovništva u kojima je dominantan ilirski gen. Slavensko porijeklo nam je pripisivano zbog slavenskog jezika, što je pogrešno. To je kao tvrdnja da su stanovnici Kolumbije porijeklom Španjolci samo zbog španskog jezika. Dolaskom na Balkan Slaveni nisu bili osvajački nastrojeni i sam proces je trajao dugi niz godina...
Svaka grupa koja je stigla nije tražila sukobe ni saradnju sa lokalnim ilirskim plemenima, već se priključivala uspostavljenim velikim logorima slavenskih doseljenika. Ti veliki centri formirani su spontano i bez namjere da tu ostani, pa zato i nemamo nikakve trajne ostatke tih logora. Nije bilo gradnje od kamena, nije bilo grnčarije, nije bilo metalnog nakita, jer su bili putnici, oprema i pokućstvo bili su od laganog i lako dostupnog materijala u prirodi, od drveta i kože.
Ali ti logori brojali su na hiljade stanovnika, što ih je činilo itekako primamljivim lokalnom ilirskom stanovništvu u smislu razmjene dobara, a u tim relacijama logično je da su Iliri učili i usvajali slavenski jezik kada trguju unutar slavenskog logora.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Koliko god se Bošnjaci i Srbi mrzili jedno je jasno, nekad su se zvali Ilirima i bili jedan narod. To što su kasnije Albancima fabrikovali istoriju nije naš problem. Teodora Toleva, bugarski akademik je to lijepo opisala. Slava rodu!
Bravo za clanak.
veoma zanimljiv članak, svaka čast novinaru koji je ovo objavio
Tvrditi da su Bošnjaci bili Iliri je isto kao što Makedonci tvrde da su potomci anti. Makedonaca i Aleksandra Velikog. Bošnjaci su se doselili za Mađarima, u provincije: Baranya, Bacs, So (Šo/Tuzla), Macs, Oszora (Usora) i Rama i to iz šire Galicije (obuhvata i okolne regije) - na Karpatima ima planina "Hora Bosznyaczka". Jedini koji su tu bili prije Slavena su Albanci i oni koji su 1800tih krenuli silaziti sa brda. U našem narodu zvani Rimljanima (grčki: Vl'ahoi).
Sve se to po teoriji i eto po imenima toponima slaže sa došadašnjim učenjima po kom su Slaveni doselili i zauzeli 'prazan Balkan' Ali moderna genetička istraživanja govore nešto drugo, prvi evropljani lovci, sakupljači su upravo ovog balkanskog gena, koji je bio prisutan po čitavoj Europi, a danas samo kod nas i Skandinaviji
I upravo taj gen, naučnici smatraju da je nastao na Balkanu, e sad može biti da u neolitiku prije 8000 godina dolaze novi geni sa istoka sa novom farmerskom kulturom i potiskuju u potpunosti taj gen ponovo u pradomovinu Slavena da bi se kasnije vratio sa Slavenima u Balkan odakle i potiče. Ili su ljudi tog gena čitavo vrijeme preživili sve najezde novih naroda i opstali na Balkanu
Aferim
I hoce da nam uzmu Bosnu i to se pravo razmahali a ne znaju da je sada nama uvjek gard gore.
Kakvi ba Iliri, zar nisu Srbi i Hrvati dva najstarija naroda na planeti?