Komentari (14)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
\"PRUIGE\" hahahhahaha I vi novinari!! hahahhahha
Vjerovatno kao i zebre da mogu tjerat\' muhe. :-) Ta vijest od neki dan mi je još u glavi, jednostavno otkriće za Nobela.
Negdje na makarskoj plaži šeta se Mujo sa svojim Žućom. Poklaše se kerovi onih švapskih baba, uskoči i Žućo, rastrga ih za minut. Svi u čudu prilaze Muji i pitaju kakva je to pasmina. Ma to Suljo lani doveo sa terena iz Afrike, tamo ga zovu lav a ja ga malo ošiš\'o.- odgovori Mujo.
Maca zvana tigar je jako lijepa sa svojim prugama a kako su nastale..eh.. ma meni je svejedno ali ipak hvala ljudima od nauke jer nije ni to lose znato
j.e.b.o me svak, ako ovo ima veze sa tigrom, ja još pruige, čuj morfogeni, znam da tigrovi to imaju, ali me zanima zašto će mu pruge...
Još jedan primjer uloge fenotipa: Skupocjeni političari, koji nose prekrasna i skupocjena, besprijekorno čista odijela, i kravate i pričaju lijepe i \"pametne\" priče. kamuflaža koja bi trebalo da stvori sliku nepogriješivosti, čestitosti i poštenja, kamuflaža iza koje se skrivaju mutne radnje bez kojih takvi nebi mogli opstati dugotrajno izvan zatvorskih rešetaka.
Još jedan od mnogobrojnih primjera važnosti fenotipa: Naše pernate komšije: Gradski golubovi, i vrane: Njihov vidljivi izgled karakterišu boje i tekstura koji se odlično uklapaju u gradsku sredinu u kojoj preovladavaju nijanse betona i asfalta. U slučaju gradskih golubova, njihov izgled im povećava šanse za preživljavanje u smislu da ih teže primijete oni koji bi ih evantualno lovili kao hranu.
Znam zašto imaju pruge , a za pruige ne znam.
Evo još jednog primjera fenotipa: Polarni medvjed je stvorenje bijele boje ... takva kamuflaža se odlično uklapa u snježno prostranstvo. Takva kamuflaža olakšava polarnom medvjedu da se neprimjetno približi hrani (plijenu koji lovi, kako nebi umro od gladi).
BENGALCI I SIBIRCI: Bengalski i sibirski tigar imaju tamne pruge (kamuflaža koja se odlično uklapa u okruženje biljki koje su uglavnom tamnije nijanse smeđe boje)... ali razlika je u pozadini na kojoj su pruge nacrtane: Bengalac ima pozadinu koja se odlično uklapa u živahne boje sredine u kojoj živi ... Sibirac ima pozadinu koja je bijela, a to se odlično uklapa u okolinu u kojoj je snijeg veliki dio kalendarske godine prisutan. Eto to je princip fenotipa.
bolje trazite ljek za rak pa cete imati za sto da budete nagradjeni ... :///
Ja lično smatram da je od presudnog značaja fenotipski a ne genotipski princip. Ali ta dva principa su strogo povezani u procesu biološke evolucije po principu pokušaj-greška. Genotip je pokušaj. Fenotip zbog uticaja okoline može smanjiti vjerovatnoću preživljavanja (greška) ... takvi mehanizmi diktiraju već milijardama godina sve oblike biološkog života na ovoj planeti. Ali uticaj okoline je takav da se situacija može totalno promijeniti ... ono što je ranije bilo uspješno, danas može biti neuspješno, ali moguće je i obrnuto.
Alan Turing, moroni.
sta imaju ? :O