Žive ćelije zarobljene u piramidalnim kavezima

Klix.ba
25.11.2012. u 14:30
5
10
Žive ćelije zarobljene u piramidalnim kavezima
5
Žive ćelije zarobljene u piramidalnim kavezima
Ova mikroskopska piramida je kavez za žive ćelije, a osmišljena je i dizajnirana kako bi se lakše i bolje posmatrale ćelije u svom prirodnom 3D okruženju umjesto u 2D okruženju Petrijeve zdjelice.
Naučnici sa istraživačkih instituta MESA+ i MIRA Univerziteta u Twenteu u Holandiji su izgradili ove kaveze slaganjem nitrida preko rupa napravljenih od silicija. Kada se većima materijala ukloni, određena količina ostane u uglovima kako bi se dobio oblik piramide.

Zbog činjenice da ove piramide imaju šupljine na svim stranama i da su poredane jako blizu jedna druge, ćelije koje se u njima nalaze mogu da utječu i da komuniciraju jedna s drugom bez ikakvih problema i skoro kao i u prirodi.

"Zbog činjenice da su zidovi piramide otvoreni, ćelije se jako lako mogu povezivati sa okolinom. 3D površina skoro savršeno oponaša kako se ove ćelije ponašaju u stvarnom tkivu. Sve u našem tijelu je trodimenzionalno", kazao je Aart van Apeldoorn, jedan od istraživača.

Tokom prvih eksperimenata naučnici su uspješno zarobili polistirenske loptice. Nakon toga su uspješno zarobljeni i hondrociti, ćelije koje čine hrskavicu. Ćelije su kroz rupu na dnu piramide ušle zahvaljujući kapilarnim silama. Ubrzo nakon toga su počele da komuniciraju sa ćelijama u susjednim kavezima i da djeluju jedne na druge.

Naučnici vjeruju da će uskoro između kaveza napraviti i nanofluidne kanale, pomoću kojih će hraniti ćelije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: