Moguća izgradnja različitih objekata
3

Tim sa Harvarda napravio nanokockice od DNK uzoraka

Klix.ba
Tim naučnika sa Instituta Wyss na Univerzitetu Harvard je kreirao 3D nanokockice od DNK koje se mogu uklapati jedna u drugu. Ovi maleni blokovi se mogu koristiti za izgradnju nekoliko hiljada različitih objekata.

Ono što su naučnici uradili je kreiranje jako kratkih DNK kockica koje se sastoje od jedne niti sa 32 nukleotida, koje se spajaju sa drugim kockicama, ali samo pod uglom od 90 stepeni.

Kada su prilikom faze izgradnje izostavili neke od kockica, naučnici su bili u stanju konstruisati više od 100 različitih oblika, a postoji mogućnost kreiranja još nekoliko hiljada drugih objekata.

Ovaj isti tim se ranije ove godine pojavio na naslovnicama mnogih naučnih časopisa nakon što su razvili 2D verziju istog koncepta. Međutim, nova tehnologija dozvoljava izgradnju mnogo kompleksinijih oblika. Uglovi od 90 stepeni su samo početak. Moguće je kreiranje i heksagonalnih rešetki, što stvara mogućnost izgradnje cijevi.

Međutim, glavno pitanje je za šta se ova nova tehnologija može iskoristiti?

"Tehnologija se može koristiti za slaganje relevantnih molekula u funkcionalne uređaje, kockice mogu služiti kao molekularne sonde koje se mogu programirati ili kao intrumenti za biološka istraživanja, mogu služiti kao pametne čestice za dostavu lijekova u organizam te mogu dozvoliti ubrzano kreiranje kompleksnih neorganskih materijala na nanoskali za aplikaciju u elektronskim uređajima", stoji u izvještaju naučnika.