Nauka
4

Naučnici kreirali kristale koji se ponašaju kao živi organizmi

Klix.ba
Život kreiran rukama čovjeka je stvar naučne fantastike. Međutim, naučnici su došli jako blizu nečemu sličnom. Novi kristali na koje se može utjecati svjetlom, a koje su razvili naučnici sa Univerziteta u New Yorku, su blizu živom organizmu.

Kristali su mikroskopske kocke hematita, koji mogu provoditi električnu energiju pod određenim talasnim dužinama plavog svjetla. Kao rezultat toga, kada se nađu u vodikovom peroksidu, pod odgovoarajućim svjetlom oni plivaju, kreiraju veće kristale i razbijaju se na manje kristale, a onda ponavljaju taj proces mnogo puta. Kada se svjetlo ugasi, njihovo kretanje prestaje.

Paul Chaikin, jedan od istraživača na projektu, je rekao da svjetlost ovim kristalima daje metabolizam i pokretljivost, dva od najvažnijih kriterija potrebnih da se nešto smatra živim. Međutim, kristali za sada nemaju mogućnost reprodukcije, prenosi Gizmodo.

"Mi smo pokazali da se ovim jednostavnim, sintetičkim aktivnim sistemom mogu stvoriti karakteristike živih sistema. Mislim da naš sistem nije živ, ali da pokazuje da je granica između živog i neživog sistema jako tanka", rekao je Jeremie Pallaci, jedan od naučnika koji je radio na kreiranju sistema.