Bolje funkcionišu
37

U laboratoriju kreirane zombi ćelije, efikasnije od normalnih

Klix.ba
Naučnici sa Univerziteta u Novom Meksiku i Nacionalnog laboratorija Sandia u Albuquerqueu tvrde da su kreirali zombi ćelije. Kako kažu, ove ćelije obavljaju neke funkcije mnogo efikasnije od normalnih, živih ćelija.

Naučnici tvrde da su organske ćelije premazali silicijevom kiselinom te da su tako postigli da ćelije imaju mnogo veći otpor na visoke temperature i pritisak. Ova tehnika znači da će naučnici moći sačuvati vrijedan biološki materijal tako što ga pretvore u fosil.

Tokom eksperimenta ćelije sisara su balzamirane silicijevom kiselinom i tako je kreirana skoro savršena replika njihove strukture, prenosi Daily Mail.

Naučnici vjeruju da će se zombi ćelije moći koristiti u proizvodnji gorivih ćelija i senzora. Također vjeruju da bi ove zombi ćelije mogle imati i budućnost u razvoju novih nanotehnologija.

"Veoma je teško za naučnike da grade strukture na nanometarskoj skali. Možemo kreirati čestice i žice, ali izgradnja 3D struktura još nije postignuta. Sa ovom tehnikom mi nećemo morati graditi takve strukture, jer priroda to sama radi za nas", rekao je Bryan Kaehr, vođa istraživanja.

Žive ćelije se prekrivaju kiselinom, a rastvor silicija nakon toga formira repliku ćelije do najsitnijih detalja. Kada se silicij zagrije na 400 stepeni celzija, organski dio ćelije sagorijeva i na kraju ostaje samo trodimenzionalna replika ćelije.