Istraživanje britanskog univerziteta
0

Ukoliko želite voziti sigurno slušajte Eltona Johna, Aerosmith ili S Club 7

Klix.ba
Izbor muzike koju slušate tokom vožnje u automobilu je ponekad uzrok svađe među putnicima, a novo istraživanje je pokazalo da muzika utječe na vozače i nivo sigurnosti njihove vožnje.

Istraživanje Univerziteta London Metropolitan je pokazalo da su pjesme "Come Away With Me" Norah Jonesa, "I Don't Want to Miss a Thing" Aerosmitha te "Tiny Dancer" Eltona Johna nasigurnije za slušanje tokom vožnje. Svaka od navedenih pjesama ima optimalan tempo za sigurnu vožnju. Tempo ovih pjesama oponaša rad ljudskog srca sa 60 do 80 otkucaja u minuti.

Naučnici su otkrili da neke pjesme navode vozače da voze agresivno i opasno. Brža muzika povećava broj otkucaja vozačevog srca i ta kombinacija može biti smrtonosna.

Ubrzan ritam ljude navodi da se više koncentrišu na muziku nego na cestu. Oni čak i ubrzavaju kako bi "pratili" muziku koju slušaju. Naučnici su analizirali i žanrove muzike tokom eksperimenta te su otkrili varijacije kod vozača i vozačica.

Hip-hop muzika je kod vozačica uzrokovala agresivniju vožnju, snažnije kočenje i naglo ubrzanje u odnosu na vozače. Heavy metal muzika je uzrokovala najbržu vožnju kod muškaraca dok je dance muzika imala isti efekt među ženama.

Muškarci i žene koji su slušali klasičnu muziku vozili su najlošije od svih.

U eksperimentu je ušestvovalo osam ljudi koji su vozili oko 800 km. Njihovo ponašanje tokom vožnje je praćeno pomoću MotorMate aplikacije putem GPS tehnologije.

Deset pjesama za sigurnu vožnju:

  1. Come Away With Me – Norah Jones
  2. Billionaire Feat. Bruno Mars – Travie McCoy
  3. I’m Yours – Jason Mraz
  4. The Scientist – Coldplay
  5. Tiny Dancer – Elton John
  6. Cry Me a River – Justin Timberlake
  7. I Don’t Want to Miss a Thing – Aerosmith
  8. Karma Police – Radiohead
  1. Never Had a Dream Come True – S Club 7
  2. Skinny Love – Bon Iver