Tradicionalno uspješni
150

Učenici Druge gimnazije Sarajevo briljirali na evropskim i domaćim matematičkim takmičenjima

B. R.
Đaci Druge gimnazije Sarajevo koji su učestvovali na matematičkim takmičenjima (Foto: Druga gimnazij
Đaci Druge gimnazije Sarajevo koji su učestvovali na matematičkim takmičenjima (Foto: Druga gimnazij
Učenici Druge gimnazije Sarajevo nastavili su ostvarivati značajne rezultate na evropskim i domaćim matematičkim takmičenjima.
Kako su saopćili iz ove ustanove, u nizu tri značajna takmičenja, prva je bila Evropska matematička olimpijada za djevojke koja se od 13. do 19. aprila održala u Portorožu. Ekipa Bosne i Hercegovine je na ovom takmičenju osvojila dvije srebrne i dvije bronzane medalje.

Srebrne medalje su osvojile učenice Druge gimnazije Sarajevo Asja Ćatić i Naida Gavranović, oborivši mnoge rekorde. Asja je postavila, kako su naglasili, ubjedljiv rekord po broju osvojenih bodova na ovom takmičenju u historiji Bosne i Hercegovine, a sitnice su je dijelile od zlatne medalje za koju je granica također bila najviša u historiji.

Naida je prvi dan takmičenja osvojila maksimalni broj bodova i tako postala, kako su istakli, prva učenica iz Bosne i Hercegovine kojoj je ikad to pošlo za rukom.

Učenica Druge gimnazije Sarajevo Ilma Čeljo osvojila je svoju drugu bronzanu medalju na ovom takmičenju, a bronzanu medalju osvojila je i preostala članica ekipe Sara Smajić, učenica Richmond Park ISS.

Ekipa Bosna i Hercegovina je i u ekipnom plasmanu postigla vrhunski rezultat, ostavivši iza sebe ekipe Francuske, Italije, Španije, Danske, Norveške, Japana i brojnih drugih država.

Entitetsko takmičenje

Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu je 23. aprila održano Federalno takmičenje iz matematike za učenike srednjih škola. Druga gimnazija Sarajevo, kako su naglasili, ponovo je apsolutni pobjednik ovog takmičenja iz matematike, ostvarivši pobjede u tri od četiri razreda i osvojivši veliku većinu mjesta koja vode na državno takmičenje.

Đaci Druge gimnazije Sarajevo koji su učestvovali na matematičkim takmičenjima (Foto: Druga gimnazija Sarajevo)
Đaci Druge gimnazije Sarajevo koji su učestvovali na matematičkim takmičenjima (Foto: Druga gimnazija Sarajevo)

U konkurenciji prvih razreda prvo mjesto zauzeo je Faruk Demirović iz Richmond Park ISS, dok je druga bila Amila Pašić iz Gimnazije "Meša Selimović" Tuzla.

Druga gimnazija Sarajevo je bila ubjedljivo najzastupljenija među prvih 10 sa čak pet učenika. Treće mjesto osvojila je Helena Dizdarević, dok su učenici Danis Begović i Adrian Mišić osvojili četvrto i peto mjesto. Nedžma Durović je zauzela sedmo, a Aron Arslan deseto mjesto.  

U konkurenciji drugih razreda je Benjamin Mujkić peti put bio pobjednik Federalnog takmičenja. Kako su saopćili iz sarajevske ustanove, u stopu ga prati Abdullah Fehratbegović koji je

bio drugi, dok je treća bila Ines Jozić. Isa Švrakić je osvojio peto mjesto. 

Učenica Druge gimnazije Sarajevo Ilma Čeljo treći put zaredom odbranila je titulu federalne prvakinje. Pojačanje matematičkog tima Druge gimnazije Sarajevo Rastko Stanković na svom prvom ovakvom takmičenju osvojio je drugo mjesto koje je podijelio sa Harunom Alibegovićem iz Richmond Park ISS.

Od četvrtog do šestog mjesta nalaze se učenici također Druge gimnazije Sarajevo Emina Hasanbegović, Asja Ćatić i Ahmed Spahić, a osmo mjesto zauzela je Naida Gavranović.

Generacija četvrtih razreda je svoje posljednje Federalno takmičenje imala, kako su istakli, u velikom stilu, osvojivši, dominantno, prvih pet mjesta.

Ervin Macić je ubjedljivo odbranio titulu prvaka koju ima kroz čitavu srednju školu, a odmah iza njega su bili Emira Ibrahimović i Admir Zatega. Na četvrtom i petom mjestu su bili Mirnes Fehrić i Armin Kadić, sedmo mjesto je osvojio Ilhan Erović, dok je Tajra Čavčić zauzela 10. mjesto.  

Đaci Druge gimnazije Sarajevo koji su učestvovali na matematičkim takmičenjima (Foto: Druga gimnazija Sarajevo)
Đaci Druge gimnazije Sarajevo koji su učestvovali na matematičkim takmičenjima (Foto: Druga gimnazija Sarajevo)

Od 22 učenika koji su se plasirali na državno takmičenje - Matematičku olimpijadu Bosne i Hercegovine, njih 15 je iz Druge gimnazije Sarajevo, a to su: Helena Dizdarević (prvi razred), Benjamin Mujkić, Abdullah Fehratbegović, Ines Jozić (drugi razred), Ilma Čeljo, Rastko Stanković, Emina Hasanbegović, Asja Ćatić, Ahmed Spahić, Naida Gavranović (treći razred), Ervin Macić, Emira Ibrahimović te Admir Zatega, Mirnes Fehrić i Armin Kadić (četvrti razred). 

Takmičenje za Balkansku olimpijadu

Dan kasnije, 24.aprila, održano je izborno takmičenje za Balkansku matematičku olimpijadu (BMO). Đaci Druge gimnazije Sarajevu su osvojili čak pet od šest mjesta u ekipi. Kako su naglasili, ovo je prvi put da šestočlani tim koji predstavlja Bosnu i Hercegovinu na Balkanijadi ima pet učenika iz iste škole.

Bosnu i Hercegovinu će od 8. maja u Antaliji predstavljati učenici Druge gimnazije Ervin Macić, Asja Ćatić, Abdullah Fehratbegović, Ahmed Spahić, Benjamin Mujkić i Harun Alibegović, učenik Richmond Park ISS.

Profesori Amar Bašić i Emir Kalajdžija te direktor škole Seid Alibegović su oduševljeni ovim fantastičnim rezultatima đaka Druge gimnazije Sarajevo.

Naglasili su da je to plod intenzivnih priprema, kao i višemjesečnog rada Kluba matematike, na kojem predavanja držve bivši i sadašnji učenici i profesori škole.

Poručili su da je dugogodišnja tradicija dominacije Druge gimnazije na takmičenjima, kako iz matematike, tako i iz drugih predmeta, samo jedan od brojnih pokazatelja da su učionice pravi rasadnik talenata brilijantnih umova vrijedne i predane djece. Sigurni su da je pred njima svijetla budućnost te da će se još mnogo puta čuti za ova imena.