{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U turskom Ilisu pronađene maske iz rimskog perioda

F
25.8.2012. u 19:17
4
68
U turskom Ilisu pronađene maske iz rimskog perioda
4
U turskom Ilisu pronađene maske iz rimskog perioda
Foto: Anadolija
U iskopinama na turskoj brani Ilis, koje vodi muzej Mardin, pronađene su dvije maske za koje se pretpostavlja da datiraju iz rimskog perioda, javlja Anadolija.
Direktor Ureda za kulturu i turizam Mardina Davut Beliktay, u izjavi za novinare, rekao je da se radovi na iskopinama na Ilisu nastavljaju.

"Predmeti su iz rimskog perioda. Nakon restauracije, bit će izloženi u muzeju Mardin. S obzirom da u tom periodu nije bilo pozorišta na ovom području, dolazila su putujuća pozorišta. Pretpostavljamo da su predmeti iz tog perioda, te da su ove maske korištene u putujućim pozorištima, i da datiraju iz trećeg stoljeća", kazao je Beliktay.

On je izjavio da će restauriranje predmeta biti izvršeno u Mardinu, te da će radovi biti privedeni kraju u što kraćem vremenu.

"Ove maske su veoma rijetke u Turskoj. Pretpostavljamo da su pripadale putujućem pozorištu, a prve su i jedine u ovoj regiji. U Turskoj nema maski. Veoma je važno što ih nema puno kao ovih. U iskopinama na Ilisu pronašli smo stotine predmeta. Ove maske zauzimaju najvažnije i najvrednije mjesto među svim tim djelima", rekao je Beliktay, koji je pojasnio kako je jedna maska bronzana, a druga željezna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: