{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U raketi SpaceX lansirano i 15 učeničkih snova

22.5.2012. u 18:30
1
0
U raketi SpaceX lansirano i 15 učeničkih snova
1
U raketi SpaceX lansirano i 15 učeničkih snova
Lansiranje rakete (Foto: AFP)
SpaceX je danas uspješno lansirao prvu komercijalnu raketu. Raketa Falcon 9 je u kapsuli Dragon, pored zaliha za Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) ponijela i nade i snove stotina učenika iz Sjedinjenih Američkih Država.
Program studentskih svemirskih eksperimenata (SSEP), koji je u junu 2010. godine pokrenuo Nacionalni centar za edukaciju o Zemlji i svemiru (NCESSE) u saradnji sa NanoRacksom, LLC, je važan program Inicijative za nauku, tehnologiju, inžinjerstvo i matematiku (STEM), koja učenicima pruža priliku da dizajniraju i osmisle eksperimente koji će biti izvedeni u orbiti Zemlje, prvo prilikom posljednje faze leta svemirskog šatla, a kasnije i na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Lansiranje rakete Falcon obilježava početak nove ere komercijalnog svemirskog transporta. U početku će se raditi samo misije dostave zaliha, a kasnije će početi i transport astronauta.

Neki od učeničkih projekata, koji će biti urađeni u svemiru, su efekt mikrogravitacije na antibakterijsku otpornost P. aeruginose, kako paratiroidni hormoni utječu na promjene koštane mase u mikrogravitaciji, efekt artrobaktera na brzinu raspadanja polietilena u mikrogravitaciji, Escherichia coli u mikrogravitaciji...

Za prvu misiju na ISS, 41.200 učenika je dobilo priliku da osmisle eksperimente koji će biti urađeni na ISS-u. Komsija je primila 779 projekata, od kojih su 382 ušla u uži izbor, piše Forbes.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: