"Miris novog automobila"
3

Astronauti ISS-a ušli u SpaceX kapsulu

FENA
Astronauti u svemirskoj kapsuli (Foto: AFP)
Astronauti u svemirskoj kapsuli (Foto: AFP)
Astronauti s Međunarodne svemirske stanice (ISS) ušli su u subotu u kapsulu Dragon, dan nakon historijskog dolaska tog prvog komercijalnog transportnog opskrbnog broda na orbitalnu stanicu, izvijestio je u subotu američki javni radio NPR.

NASA-in astronaut Donald Pettit, prvi koji je ušao u kapsulu, kazao je kako ga je ona podsjetila na teretni kapacitet njegovog kamioneta kod kuće u Houstonu.

"Miris unutra podsjeća na miris novog automobila", rekao je Pettit, dodajući da je unutrašnjost blještavo bijela, iznimo čista, bez prljavštine ili drugih čestica koje lebde uokolo.

Da bi se zaštitio od mogućih krhotina, Pettit je nosio naočale, masku i speleološku svjetiljku kada je otvorio poklopac najnovijeg dodatka ISS-a. U trenutku kada su Pettit i njegovi kolege ušli u kapsulu Dragon, orbitalna stanica bila je 250 km iznad Tasmanijskog mora, zapadno od Novog Zelanda.

"Ovaj događaj nije samo jednostavno otvaranje vrata između dvije letjelice, već on otvara vrata budućnosti u kojoj američka industrija može pružiti ogromne koristi za američko istraživanje svemira", navodi se u saopćenju Fondacije "Space Frontier“, koja zagovara uključenje privatnih poduzetnika u američke svemirske programe.

Kalifornijska kompanija SpaceX - formalno Space Exploration Technologies Corp., prva je privatna kompanija koja je poslala brod na svemirsku stanicu. Vodi je Elon Musk, milijarder koji je pomogao stvoriti PayPal i osnovao firmu za proizvodnju električnih automobila Tesla Motors.

NASA predaje zadaću opskrbe orbitalne stanice američkim privatnim kompanijama kako bi se usredotočila na veće i bolje ciljeve, kao što su slijetanje astronauta na Mars i asteroide. Svemirska agencija se nada da će uskoro uslijediti letovi s astronautima na ISS, a SpaceX tvrdi da bi njene svemirske kapsule Dragon mogle prebacivati astronaute do ISS-a i natrag na Zemlju u roku od tri do četiri godine.

Kapsula Dragon, visine 5,7 metara i širine 3,6 metra, lansirana je u utorak iz Cape Canaverala na raketi nosaču Falcon 9, kompanije SpaceX .

Na ISS je donijela tovar od 454 kg hrane, odjeće, baterija i drugih potrepština. Na Zemlju treba vratiti opremu u težini od 635 kg.