Dostava zaliha hrane na ISS
0

SpaceX uspješno lansirao raketu Falcon 9

Klix.ba
Foto: NASA
Foto: NASA
SpaceX je danas uspješno lansirao svoju raketu koja bi trebala dostaviti zalihe do Međunarodne svemirske stanice (ISS).

Prvi pokušaj je propao u nedjelju zbog pokvarenog ventila u jednom od motora rakete Falcon 9. Lansiranje u zrakoplovnoj stanici Cape Canaveral u Floridi je obustavljeno samo pola sekunde prije nego je letjelica trebala napustiti platformu.

Današnje lansiranje proteklo je bez problema.

Raketa je lansirana u 03:44 po lokalnom vremenu (09:44 po našem vremenu).

SpaceX pokušava postati prva komercijalna kompanija koja je obavila misuju dostave na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Njihova raketa Falcon 9 će ponijeti kapsulu nazvanu Dragon, u koju je natovareno pola tone hrane i rezervnih dijelova.

Kada dođe u orbitu, Dragon će locirati stanicu i spojit će se s njom. Nakon nekoliko sedmica, letjelica će se vratiti na Zemlju natovarena opremom koja treba popravku.

Do sada su za ovakve misije korištene samo letjelice koje posjeduje vlada. Međutim, NASA želi u budućnosti uposliti privatne kompanije. Očekuje se da će za nekoliko godina privatne firme, osim tereta, na svemirske stanice prevoziti i astronaute.

SpaceX je već u subotu riješio sve probleme na sistemu pogona Falcona.

U posljednjim trenucima prije lansiranja, kompjuter je detektovao blago povećan pritisak unutar potisne komore u motoru broj pet, koji je jedan od devet zaduženih za pokretanje kapsule u prvoj fazi leta, a odmah zatim i pokrenuo gašenje motora. Tehničari su uspjeli ući u trag problemu i zamijenili su sigurnosni ventil koji nije pravilno funkcionisao.