Problemi sa motorom
3

Lansiranje privatne rakete otkazano u posljednjoj sekundi

Klix.ba
Foto: NASA
Foto: NASA
Lansiranje novog privatnog svemirskog broda za prevoz tereta do Međunarodne svemirske stanice otkazano je danas u posljednjoj sekundi zbog problema sa raketnim motorom.

Svih devet motora rakete "SpaceX Falcon 9" su se aktivirali uoči planiranog polijetanja, ali su kompjuteri automatski sve pogasili u posljednjoj sekundi.

   Raketa je ostala na lansirnoj rampi u dimu ispušnih gasova.

   Situacija je iznenadila i zvaničnog spikera NASA-e, koji je uživo odbrojavao sekunde do polijetanja. "Tri, dva, jedan, nula i  lansiranje. Imali smo prekid. Lansiranje nije obavljeno", rekao je spiker.

   Zvaničnici su rekli da je let otkazan zbog visokog pritiska u komori za sagorijevanje goriva u motoru broj pet i da će tehničari izvršiti provjere tokom dana, prenio je AP.

   Sljedeći pokušaj lansiranja uslijedit će za tri dana.

   Ovo je bio prvi pokušaj lansiranja rakete jedne privatne kompanije. Nekoliko američkih privatnih preduzeća razvijaju rakete za prevoz tereta i ljudi u svemir za NASA-u. Do sada je to uspjelo samo državnim agencijama SAD, Rusije, Evrope i Japana.
   NASA polaže nade u privatni sektor radi ponovnog slanja astronauta u svemir sa američkog tla. Zvaničnici kompanije SpaceX kažu da bi to moglo da se desi za tri godine.