Prvi put u historiji
0

U ljudskim ćelijama uočen četverostruki heliks

Klix.ba
Naučnici sa Univerziteta Cambridge kažu da su prvi put u historiji u ljudskim ćelijama pronašli četverostruki heliks. Ova molekula života, koja nosi naš genetski kod, je mnogo poznatija kao dupli heliks.

Međutim, naučnici tvrde da je četverostruki heliks također prisutan u ljudskim ćelijama i da postoji mogućnost da je na neki način povezan sa rakom. Kako kažu, kontrola ove strukture bi omogućila nove i efikasnije načine u borbi protiv raznih bolesti, prenosi BBC.

"Postojanje ovih struktura je možda moguće samo onda kada ćelija ima određeni genotip ili određeno stanje nefunkcionalnosti. To moramo još da dokažemo. Međutim, ukoliko se to pokaže kao tačno, ciljanje tih struktura sintetičkim molekulama bi mogao biti zanimljiv način selektivnog izdvajanja i liječenja ćelija koje ne funkcionišu kako bi trebale", kazao je profesor Shankar Balasubramanian.

U februaru će biti tačno 60 godina otkako su James Watson i Francis Crick javnosti objavili da su pronašli "tajnu života". Oni su tada opisali način na koji se dva duga hemijska lanca prepliću te tako kodiraju informacije koje su ćelijama potrebne da izgrade i održavaju ljudsko tijelo.

Balasubramanian i njegove kolege već nekoliko godina aktivno traže četverostruku verziju tog lanca u ljudskim ćelijama. Ta verzija je prvi put proizvedena u laboratorijima prije nekoliko godina. Nazvana je G-kvadripleks po guaninu, jednoj od četiri hemijske grupe ili baze koje drže na okupu DNK i koje kodiraju genetske informacije. Naučnici su zaključili da se G-kvadripleks stvara u DNK uzorcima u kojima se mogu naći veće količine guanina.

"Daleko smo došli u posljednjih deset godina. Prešli smo put od jednostavnih ideja do otkrića tih struktura. Nadam se da će farmaceutske kompanije prepoznati značaj ovog otkrića i pomoći nam da otkrijemo da li je G-kvadripleks zaista pogodna terapeutska meta", dodao je Balasubramanian.