{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvi put napravljena fotografija dvostrukog heliksa DNK

30.11.2012. u 14:56
20
2
Prvi put napravljena fotografija dvostrukog heliksa DNK
20
Prvi put napravljena fotografija dvostrukog heliksa DNK
Iako to nikada nisu vidjeli svojim očima, naučnici znaju da je struktura DNK sačinjena od spiralnog lanca. Oni to znaju zahvaljujući molekularnoj teoriji i staroj tehnici poznatoj kao rendgenska kristalografija, pomoću koje se uzorak tačaka konvertuje u sliku uz pomoć matematike.
Međutim, sada su naučnici prvi put uspjeli napraviti stvarnu fotografiju DNK lanca uz pomoć elektronskog mikroskopa.

Fotografiju je napravio Enzo di Fabrizio sa Univerziteta u Genovi u Italiji tako što je izvukao mali lanac DNK iz razrijeđene otopine, a onda ga postavio kao nit zmeđu dva silicijeva stuba veličine nekoliko nanometara.

Najveći problem u ovoj proceduri je bio pronalaženje izolovanog lanca DNK koji bi se mogao razvući i posmatrati elektronskim mikroskopom. Di Fabrizio je to postigao tako što je kreirao uzorak stubova koji su odbijali vodu. Kada je sva vlaga isparila, ostao je samo lanac DNK.

Kako bi dobio snimak visoke rezolucije, Di Fabrizio je u bazi stubova izbušio malene rupe, a onda je prema njima ispalio snop elektrona.

Ova tehnika će naučnicima omogućiti da mnogo detaljnije ispituju DNK, kao i da mnogo jasnije vide interakcije DNK sa proteinima i RNK.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: