Star oko 1.600 godina
8

U Gvatemali pronađen drevni hram Maja

Klix.ba
Drevni hram, čija se starost procjenjuje na 1.600 godina, je pronađen u El Zotzu u Gvatemali.

Hram Noćnog sunca je sagrađen između 350. i 400. godine nove ere. Vanjski zid je ukrašen urezanim i obojenim gipsom. Na zidu se nalazi i nekoliko maski koje prikazuju različite faze Sunca.

Hram se nalazi na vrhu piramide Diablo, odmah iza kraljevske grobnice koja je otkrivena u julu 2010. godine. Prema riječima arheologa, hram je najvjerovatnije izgrađen poslije grobnice i to kao simbol poštovanja prema kralju koji je tu sahranjen. Arheolozi vjeruju da će hram dati veliki broj informacija o tome kako su Maje shvatale smrt i život nakon smrti.

"Piramida Diablo je jedna od najukrašenijih građevina drevne Amerike. Ukrašeni gips daje nevjerovatan uvid o tome kako su Maje razmišljale o zagrobnom životu, kako su razmišljali o Suncu te kako je samo Sunce bilo uključeno u identitet kraljeva i dinastija koje su ih slijedile", kazao je Stephen Houston sa Univerziteta Brown, vođa iskopavanja.

Houston kaže da je gips dobro očuvan iz razloga što su Maje pravile po nekoliko slojeva na originalnoj građevini. Maske koje se nalaze na zidovima i koje prikazuju razne faze Sunca jasno naglašavaju važnost Sunca u civilizaciji Maja.

"Sunce je bilo ključni element kraljevskih porodica Maja. To je bila ikona koja se povezivala sa kraljevskim lozama, njihovim identitetom i njihovom moći. To je najdominantnija nebeska pojava", rekao je Houston, prenijele su agencije.