Sahranjena s nakitom i noževima
7

VIDEO / Pronađena grobnica kraljice ratnice Maja

SRNA
Arheolozi su pronašli grobnicu sa ostacima kraljice Maja koja je sahranjena sa nakitom od žada i noževima od opsidijana.

Američki arheolog koji je pronašao grobnicu David Freidel rekao je da je riječ o jednom od najvažnijih otkrića u vezi sa Majama.

U grobu su pronađene i keramičke vaze iz 7. ili 8. stoljeća, kao i morske školjke, žad i mali noževi od crnog kamena. Ostaci žene poslati su u laboratorij u Gvatemali na DNK testiranja.

Freidel je rekao da 43 godine radi u Gvatemali, Meksiku i Belizeu i da je ovo njegovo najveće otkriće do sada, jer je riječ o kraljici čije se ime zna - Kalomt'e K'abel (Lady K'abel), navodi AP.

Freidel je vođa ekspedicije koja radi u nacionalnom parku 600 kilometara sjeverno od glavnog grada Gvatemale.

Ovo otkriće, kako vjeruju stručnjaci, moglo bi da doprinese redefinisanju razumijevanja političke uloge žena u periodu takozvane klasične kulture Maja.

"Kraljica je sahranjena 11 metara ispod površine zemlje u hramu u blizini stepenica. K'abel nije bila obična osoba. Činjenica da je tu sahranjena znači da je ona bila značajna, odnosno da je bila predmet obožavanja i nakon pada dinastije", rekao je Freidel.

Tim koji radi u kraljevskom gradu Maja El Peru-Vaka pronašao je keramičke posude, nakit od žada kao i veliki kamen sa natpisom i imenom kraljice.

Na posudi od alabastera prikazana je glava i ruka starije žene te je ispisano ime kraljice.

K'abel, koja je smatrana najvećom vladaricom kasnog klasičnog perioda, vladala je zajedno sa mužem K'inih Bahlam, najmanje 20 godina tokom 7. stoljeća.

Ona je bila vojni upravitelj kraljevstva Vaka za svoju porodicu, carsku kuću Kralj zmija i nosila je naziv "Kalumte" ili "Vrhovni ratnik", te je bila viša po rangu od svog muža kralja.

Vezani članci