{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hram boga Mitre u Jajcu dostupan posjetiocima

F
25.5.2012. u 10:26
11
14
Hram boga Mitre u Jajcu dostupan posjetiocima
11
Hram boga Mitre u Jajcu dostupan posjetiocima
Nakon gotovo dvije godine radovi na Hramu boga Mitre u Jajcu privode se kraju.
"Zaštitna zgrada Mitreuma je završena prije dva mjeseca. Ostali su još neki radovi, šminkanje, obloge za betonske vanjske zidove i vjerovatno će to biti ovog ljeta. Čekamo neke novce za te radove. Dostupan je za posjetioce. Sada se polako vraćaju posjetioci, i grupe traže posjetu", saznaje FENA od Enesa Milaka, sekretara Društva za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Jajca.

Kako Milak ističe, svečano otvaranje planirano je za ovu godinu.

Hram boga Mitre, u obliku manje pećine u kojoj je u živoj stijeni prikazana slika tauroktonije (ritualnog žrtvovanja bika koje je svojstveno mitrističkom ritualu), ubraja se među značajnije nalaze s područja grada Jajca. Ovdje je nađeno i šest anepigrafskih ara, skulptura kautopatesa, tri svjetiljke.

Ovaj mitrej u Jajcu je simbol božanstva Sunca i svjetlosti - Mitra. Prema vjerovanjima sljedbenika, ljudima daje hrabrost, zemljama osigurava mir, štiti pravednike, carevima obećava prijestolja, a vojnicima pobjede. Zaštitnik je ugovora, saveza i prijateljstva.

Kult nepobjedivog boga Sunca - Mitre bio je raširen po svim provincijama Rimskog carstva uključujući i provinciju Dalmaciju u čijim je granicama bio i najveći dio današnje Bosne i Hercegovine. Pripadnici mitraizma nastojali su smjestiti svoja kultna mjesta u pećinama, ali su izgrađivali i male jednoćelijske hramove - speleje, te ukoliko je teren dopuštao, ukopavali ih u zemlju. Takav primjer hrama - spelej izdubljen u stijeni, nalazi se u Jajcu i predstavlja jedinstven i rijedak primjer.

O vremenu nastanka Hrama boga Mitre u Jajcu, nema izravnih podataka. Pretpostavlja se, prema nalazu novca, tipovima lampi i fibule da je sagrađen početkom 4. stoljeća nove ere.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: