{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hram boga Mitre u Jajcu dostupan posjetiocima

F
25.5.2012. u 10:26
11
14
Hram boga Mitre u Jajcu dostupan posjetiocima
11
Hram boga Mitre u Jajcu dostupan posjetiocima
Nakon gotovo dvije godine radovi na Hramu boga Mitre u Jajcu privode se kraju.
"Zaštitna zgrada Mitreuma je završena prije dva mjeseca. Ostali su još neki radovi, šminkanje, obloge za betonske vanjske zidove i vjerovatno će to biti ovog ljeta. Čekamo neke novce za te radove. Dostupan je za posjetioce. Sada se polako vraćaju posjetioci, i grupe traže posjetu", saznaje FENA od Enesa Milaka, sekretara Društva za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Jajca.

Kako Milak ističe, svečano otvaranje planirano je za ovu godinu.

Hram boga Mitre, u obliku manje pećine u kojoj je u živoj stijeni prikazana slika tauroktonije (ritualnog žrtvovanja bika koje je svojstveno mitrističkom ritualu), ubraja se među značajnije nalaze s područja grada Jajca. Ovdje je nađeno i šest anepigrafskih ara, skulptura kautopatesa, tri svjetiljke.

Ovaj mitrej u Jajcu je simbol božanstva Sunca i svjetlosti - Mitra. Prema vjerovanjima sljedbenika, ljudima daje hrabrost, zemljama osigurava mir, štiti pravednike, carevima obećava prijestolja, a vojnicima pobjede. Zaštitnik je ugovora, saveza i prijateljstva.

Kult nepobjedivog boga Sunca - Mitre bio je raširen po svim provincijama Rimskog carstva uključujući i provinciju Dalmaciju u čijim je granicama bio i najveći dio današnje Bosne i Hercegovine. Pripadnici mitraizma nastojali su smjestiti svoja kultna mjesta u pećinama, ali su izgrađivali i male jednoćelijske hramove - speleje, te ukoliko je teren dopuštao, ukopavali ih u zemlju. Takav primjer hrama - spelej izdubljen u stijeni, nalazi se u Jajcu i predstavlja jedinstven i rijedak primjer.

O vremenu nastanka Hrama boga Mitre u Jajcu, nema izravnih podataka. Pretpostavlja se, prema nalazu novca, tipovima lampi i fibule da je sagrađen početkom 4. stoljeća nove ere.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: