{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Teleskop u SAD-u detektovao radio signal iz udaljene galaksije

1.9.2017. u 21:50
461
195
Teleskop u SAD-u detektovao radio signal iz udaljene galaksije
461
Teleskop u SAD-u detektovao radio signal iz udaljene galaksije
Teleskop Green Bank (Foto: EPA)
Astronomi su u potrazi za signalima vanzemaljskih civilizacija naišli na 15 snažnih signala koje opisuju kao uzastopne radio pulseve. Njih je detektovao teleskop Green Bank u Zapadnoj Virginiji.
Signali dolaze iz pravca galaksije koja je udaljena oko tri milijarde svjetlosnih godina od Zemlje, a izvot signala u ovom trenutku ne može biti poznat, piše The Guardian.

Pojedini naučnici smatraju kako je riječ o "oglašavanju" crnih rupa ili rotirajućih neutronskih zvijezda sa izrazito jakim magnetnim poljem. Naravno, spekulacije sežu i u domen signala koji potiču sa vanzemaljskih međuzvjezdanih brodova.

Signali su "uhvaćeni" zahvaljujući projektu Breakthrough Listen vrijednom 100 miliona dolara, a koji za cilj ima pronalazak vanzemaljskog života. Pokretači projekta su profesor Stephen Hawking i ruski milijarder Jurij Milner.

Do sada je detektovano dvadesetak sličnih radio signala okarakterisanih kao eksplozivni. Traju izuzetno kratko, tek nekoliko milisekundi, pa radioteleskopi imaju poteškoće u traganju, posebno jer mogu posmatrati samo mali dio neba.

Izvor sa kojeg je detektovan posljednji radio signal otkriven je 2012. godine i imenovan je kao FRB 121102. 15 posljednjih signala je znatno jače nego prethodno registrovani, ali naučnici zasad ne znaju šta bi to moglo značiti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: