Postoje li mali zeleni?
61

Pentagon tvrdi da ne skrivaju dokaze o postojanju vanzemaljaca ili vanzemaljske tehnologije

F. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prema izvještaju Ministarstva odbrane, SAD potajno ne skriva vanzemaljsku tehnologiju ili vanzemaljska bića od javnosti.

U petak je Pentagon objavio nalaze istrage koju je proveo All-Domain Anomaly Resolution Office (AARO), vladin ured osnovan 2022. godine za otkrivanje i, prema potrebi, ublažavanje prijetnji uključujući “anomalne, neidentifikovane svemirske, zračne, potopljene i transmedijske objekte”.

Baveći se vjerovanjima pop kulture koja okružuju vanzemaljsku tehnologiju i izvanzemaljska bića, izvještaj kaže: “Konzistentna tema u popularnoj kulturi uključuje posebno uporan narativ da je [američka vlada] … pronašla nekoliko vansvjetskih svemirskih letjelica i vanzemaljskih bioloških ostataka, da upravlja programom ili programe za reverzni inženjering obnovljene tehnologije, te da se urotio od 1940-ih kako bi taj pokušaj držao skrivenim od Kongresa Sjedinjenih Američke Država i američke javnosti.”

“Proliferacija televizijskih programa, knjiga, filmova i golema količina sadržaja na internetu i društvenim mrežama … najvjerojatnije je utjecala na javni razgovor o ovoj temi i učvrstila ta uvjerenja u nekim dijelovima stanovništva”, dodaje se.

Istražitelji AARO-a, kojima je “odobren potpuni pristup svim relevantnim osjetljivim programima vlade SAD”, pregledali su sve službene vladine istražne napore od 1945. godine Istražitelji su također istraživali klasificirane i neklasificirane arhive, proveli približno 30 intervjua i sarađivali s obavještajnom zajednicom i službenicima ministarstvom odbrane odgovornim za nadzor programa kontroliranog i posebnog pristupa.

Prema izvještaju, AARO nije pronašao nikakve dokaze da je bilo kakva istraga američke vlade, akademsko sponzorirano istraživanje ili službena komisija za reviziju potvrdila da je bilo kakvo viđenje UAP (neobjašnjivog anomalnog fenomena) predstavljalo vanzemaljsku tehnologiju”.

Dodaje se da su senzori i vizualna opažanja nesavršeni, u velikoj većini slučajeva nedostaju podatci koji bi mogli djelovati, a takvi dostupni podaci su ograničeni ili loše kvalitete. U izvještaju se također navodi da su resursi i osoblje za takve programe uglavnom bili neredovni i sporadični te da je velika većina izvještaja "gotovo sigurno" rezultat pogrešne identifikacije.

Osim toga, izvještaj nije našlo “nikakvih empirijskih dokaza za tvrdnje da su Vlada SAD-a i privatne kompanije radile obrnuti inženjering vanzemaljske tehnologije”.

Osvrćući se na bujicu izvještaja i tvrdnji da je američka vlada uključena u obrnuti inženjering vanzemaljske tehnologije, izvještaj kaže: “AARO je utvrdio, na temelju svih informacija dostavljenih do danas, da tvrdnje koje uključuju određene ljude, poznate lokacije, tehnološke testove i dokumente navodno koji su uključeni ili povezani s obrnutim inženjeringom vanzemaljske tehnologije, netačni."

Prošlog jula, bivši američki obavještajni dužnosnik i zviždač tvrdio je da je američka vlada provela "višedesetljetni" tajni NLO program koji je pokušao obrnuti inženjering srušenih NLO-a. U svom kongresnom saslušanju, David Grusch, koji je do 2023. vodio analizu neobjašnjivih anomalnih fenomena (UAP) unutar agencije ministarstva odbrane, tvrdio je nadzornom odboru Zastupničkog doma da su pronađena "neljudska" bića.

Unatoč svojim zaključcima, izvještaj je ipak otkrilo da je vlada u jednom trenutku razmotrila program obrnutog inženjeringa vanzemaljske tehnologije. Program pod nazivom Kona Blue predložen je Ministarstvu domovinske sigurnosti, a podržali su ga ljudi koji su vjerovali da američka vlada skriva vanzemaljsku tehnologiju.

"Ovaj je prijedlog dobio neku početnu privlačnost u DHS-u do tačke u kojoj je službeno zatražen 35 Prospective Special Access Program (PSAP) kako bi se podržao ovaj program, ali ga je vodstvo DHS-a na kraju odbilo zbog nedostatka zasluga", navodi se u izvjetaju, dodajući da zagovornici programa nikada nisu pružili empirijske dokaze koji bi poduprli njihove tvrdnje.

U izvještaju se kaže da istražitelji AARO-a nisu pronašli dokaze da su američke kompanije "ikad posjedovale tehnologiju izvan svijeta" i da je tvrdnja intervjuiranog koji je imenovao bivšeg vojnog oficira da je navodno dotaknuo izvanzemaljsku letjelicu "netačna".

“Tvrdnju je negirao u zapisniku imenovani bivši oficir koji je ispričao priču o tome kada je dotaknuo nevidljivi borbeni avion F-117 Nighthawk koju je sugovornik mogao pogrešno protumačiti, iako se imenovani bivši oficir ne sjeća tog razgovora s sagovornika”, stoji u izvještaju.

Istražitelji AARO-a također su zaključili da je uzorak iz navodne vanzemaljske letjelice koji je AARO nabavio od privatne istraživačke organizacije UAP i američke vojske "proizvedena zemaljska legura".

U izvještaju se dodaje da se uzorak prvenstveno sastoji od magnezija, cinka i bizmuta s drugim elementima u tragovima poput olova.

Izvještaj je objavljen nakon što je vršitelj dužnosti direktora AARO-a, Timothy Phillips, rekao novinarima u srijedu da američka vojska razvija NLO senzor i sistem detekcije nazvan Gremlin.

"Ako imamo nacionalnu sigurnosnu lokaciju i ima prijavljenih objekata koji su unutar ograničenog zračnog prostora ili unutar pomorskog dometa ili u blizini jednog od naših svemirskih brodova, moramo razumjeti što je to... i zato mi' ponovno razvijamo sposobnost senzora koju možemo primijeniti kao reakciju na izvještaje”, rekao je Phillips, prenosi CNN.

U međuvremenu, nedavna studija istraživača sa Univerziteta Johns Hopkins otkrila je da su zvučni valovi za koje se smatralo da potječu od izvanzemaljske vatrene lopte 2014. sjeverno od Papue Nove Gvineje "gotovo sigurno vibracije kamiona koji je tutnjao duž obližnje ceste", što zauzvrat izaziva sumnju da su materijali izvađeni prošle godine iz oceana su vanzemaljski artefakti koji su došli iz meteora.