Slučaj iz 2017.
54

Naučnici opovrgli samoproglašene stručnjake: Mumije iz Perua nisu vanzemaljci, to su lutke

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Forenzički stručnjaci opovrgli su tvrdnje da su dvije lutkaste figure i navodna ruka s tri prsta pronađene u Peruu 2017. godine ostaci vanzemaljaca.

Peruanski arheolog Flavio Estrada predstavio je dva predmeta na press konferenciji u Limi u petak, odbacujući postojanje vanzemaljskih mumija ili ostataka mumija.

Član Instituta za pravnu medicinu i forenzičke nauke koji je vodio analizu rekao je da su teorije da brojke potječu iz "vanzemaljskog centra ili dolaze s drugog planeta" "potpuno netačne".

"Zaključak je jednostavan: to su lutke sastavljene od kostiju životinja s ovog planeta, s modernim sintetičkim ljepilom, stoga nisu bile sastavljene u predhispansko doba", rekao je Estrada.

Tužilaštvo još nije utvrdilo ko su vlasnici predmeta, ali dužnosnici Perua rekli su da je meksički državljanin bio namjeravani primatelj prije nego što su ih carinici zaplijenili u oktobru

U septembru je istraživač NLO-a Jaime Maussan dospio na svjetske naslovnice kada je pred meksičkim zakonodavcima ustvrdio da su objekti "neljudski" leševi vanzemaljaca za koje je radiokarbonsko datiranje pokazalo da su stari i do 1.800 godina. Iznio je te tvrdnje bez dokaza treće strane na kongresnom saslušanju o NLO-ima 12. septembra 2023. u Meksiku.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

"Uzorci su izvađeni iz Cusca u Peruu 2017. u sloju dijatomejske zemlje ili drevnih fitoplanktonskih algi", rekao je Maussan.

Dodao je da su testovi koje je provelo Nacionalni autonomni univerzitet Meksika otkrili da je više od 30 posto DNK uzoraka "nepoznato" što, kako je rekao, pokazuje da oni "nisu dio naše zemaljske evolucije".

Na ročištu su prezentirane i rendgenske snimke navodne šake s tri prsta, gdje su vještaci koji su svjedočili pod zakletvom tvrdili da je jedan primjerak naizgled nosio nešto što je izgledalo kao jajne stanice ili jajnici, dok je drugi imao implantate od rijetkih metala.

Samoproglašeni stručnjak za NLO, koji svoja navodna otkrića redovno predstavlja meksičkim medijima, otkrio je postojanje navodnog izvanzemaljskog tijela iskopanog u Nazci u Peruu 2015. Kasnije se pokazalo da je to "vanzemaljsko" otkriće ljudsko dijete s deformitet glave.

Prošle godine Maussan je tvrdio da fotografija navodnog NLO-a koji lebdi iznad nogometnog stadiona FC Juárez prikazuje "brod neljudskog podrijetla".