{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Švedski ronioci na dnu Baltičkog mora otkrili naselje iz kamenog doba

28.1.2014. u 20:55
7
9
Švedski ronioci na dnu Baltičkog mora otkrili naselje iz kamenog doba
7
Švedski ronioci na dnu Baltičkog mora otkrili naselje iz kamenog doba
Ronioci u Švedskoj su na dnu Baltičkog mora otkrili artefakte koji ukazuju na mogućnost da je na tom mjestu prije 11.000 godina postojalo naselje, najstarije ikad pronađeno u nordijskoj regiji. Ono je već dobilo svoje ime, a to je švedska Atlantida.
Ronioci su pronašli rijetke artefakte iz kamenog doba zakopane duboko ispod Baltičkog mora, a vjeruju da su ih ostavili švedski nomadi, kao i da je naselje "progutalo" more na isti način kao i Atlantidu, mitski otok u Atlanskom okeanu.

Artefakti su izuzetno dobro očuvani, a otkrio ih je profesor Bjorn Nilsson sa Univerziteta Soderton, zajedno s timom sa Univerziteta Lunds tokom arheološkog zaranjanja kod Hanoa u okrugu Skane. Pronađeni su 16 metara ispod površine, a među njima su drveni i kameni alati, životinjski rogovi, kosti i užad. Kosti pripadaju životinji Aurochs, a posljednji pripadnik ove vrste uginuo je u Poljskoj 1627. godine.

Arheolozi nastavljaju iskopavanja, a u potrazi su za grobljem. To bi bio čvrst dokaz da je naselje zaista nestalo u moru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: