{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sve manje žena u poljima nauke i tehnologije

5.2.2013. u 18:24
16
9
Sve manje žena u poljima nauke i tehnologije
16
Sve manje žena u poljima nauke i tehnologije
Izvještaj organizacije Žene u svjetskoj nauci i tehnologiji pokazuje da se sve manje žena odlučuje za karijeru u poljima nauke i tehnologije. Izvještaj navodi i jedan od razloga koji su mogući uzroci takvog stanja.
Naime, prema podacima u ovom izvještaju, koji je urađen za američko tržište, žene se nalaze na manje od 25 posto značajnijih pozicija u poljima kao što su nauka, tehnologija, inžinjerstvo, matematika i medicina, a većina onih koje imaju bitnije pozicije rade u obrazovanju ili zdravstvu.

Pored toga, prosječna sedmična plaća za muškarce iznosi 1.117 dolara, dok žene zarađuju 853 dolara. Također, prosječna početna godišnja plaća za muškarce iznosi 30.238 dolara, dok se kod žena ona procjenjuje na 26.507 dolara, prenosi Mashable.

Mnogi poslodavci žene smatraju manje kompetentnim u odnosu na muškarce kada su u pitanju polja nauke i tehnologije, što je dokazano u nedavnom istraživanju Univerziteta Yale.

Iako većina ljudi kao razlog za ovakve podatke navodi činjenicu da žene uzimaju mnogo slobodnog vremena kada odluče da osnuju porodicu, podaci pokazuju da se sve više žena u ovim profesijama odlučuje da ne rađa djecu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: