Duplo više brinu o djeci
41

U većini razvijenih zemalja žene rade više nego muškarci

Klix.ba
U većini razvijenih zemalja žene provode više vremena na poslu nego muškarci, uključujući i neplaćeni rad.

Prema najnovijim istraživanjima vezanim za spol i rad u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj, piše New York Times, navodi se da muškarci za razliku od žena rade samo u okviru plaćenog radnog vremena, dok žene više rade i za to im nije plaćeno.

Primjera radi u SAD-u muškarci u SAD-u provedu u prosjeku pet sati i osam minuta radeći, dok žene provedu četiri sata i dvije minute u okviru radnog vremena. Međutim, kada je u pitanju neplaćeni posao, poput čuvanja djece ili čišćenja, žene provedu znatno više vremena radeći za razliku od muškaraca i to u svakoj zemlji svijeta.

Bez obzira na to da li su zaposlene ili domaćice žene imaju više sati neplaćenog rada od muškaraca. Ono što se još uvijek nije promijenilo to je da žene brinu čak 50 posto više o djeci od svojih partnera, čak i u situacijama kada su oni nezaposleni, a one zaposlene.

Ipak u nekoliko zemalja muškarci dnevno više rade od žena, a to su Danska, Švedska, Norveška, Holandija i Novi Zeland. U Velikoj Britaniji i Njemačkoj, muškarci i žene približno jednako rade. No, i u bogatim i siromašnim zemljama još uvijek je duboko ukorijenjena tradicionalna podjela poslova na muške i ženske.