|

Srbija i zvanično primljena u CERN

Srbija i zvanično primljena u CERN
30
S
SRNA
23.4.2019. u 19:40
205
komentara
30

dijeljenja
Srbija i zvanično primljena u CERN Ilustracija: Shutterstock/Klix.ba
Srbija je danas zvanično postala punopravni član Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), čije je sjedište u Ženevi, gdje je premijer Srbije Ana Brnabić prisustovala svečanom podizanju srbijanske zastave.
"Sretna sam i ponosna što Srbija danas i zvanično postaje 23. punopravna članica CERN-a. Članstvo je važno jer je, zahvaljujući njemu, Srbija u prilici da se takmiči sa najboljima i da u toj trci pobjeđuje, iako do prije samo par godina sa najboljima nismo ni mogli da se takmičimo", rekla je Brnabić.

Iz Vlade Srbije saopšteno je da je Brnabić naglasila da se nada da će punopravno članstvo u CERN-u dati još jedan signal mladim naučnicima da ostanu u Srbiji, s obzirom na to da će imati šansu da učestvuju u punom kapacitetu na svim najprestižnijim i najizazovnijim naučnim projektima i istraživanjima koje ta organizacija sprovodi.

Brnabić je ukazala i da je članstvo u CERN-u važno i za domaću privredu, s obzirom na povećanu mogućnost međusobne saradnje koju bi trebalo iskoristiti.

Podizanju srpske zastave u Ženevi prisustvovao je i ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević.

Srbija je sredinom decembra prošle godine postala 23. punopravna članica CERN-a, jednoglasnim usvajanjem rezolucije Savjeta te organizacije.

Krajem marta ove godine, CERN je primio i formalnu potvrdu UNESCO-a da je Srbija pristupila konvenciji CERN-a.

Srbija je tako postala tek četvrta zemlja van EU koja je stekla punopravno članstvo u toj prestižnoj organizaciji.
Prijavi grešku


Komentari (205)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...