Vršit će brojna mjerenja
2

SpaceX lansirao NASA-in satelit PACE za opservacije Zemlje

D. B.
Kompanija SpaceX je pomoću svoje rakete Falcon 9 uspješno lansirala najnoviji satelit američke svemirske agencije NASA-e.

Riječ je o satelitu čija će misija biti opservacije Zemlje, a nazvan je PACE (Plankton, Aerosol, Cloud, Ocean Ecosystem). Oko 13 minuta nakon lansiranja iz Cape Canaverala na Floridi, satelit se odvojio od rakete.

Misija PACE ima velike ciljeve, jer je osmišljena za praćenje "zdravlja" naše planete, koja se suočava s klimatskim promjenama. PACE će prikupljati veliku količinu različitih podataka, od visokih oblaka do okeanskih dubina. Tokom svog trogodišnjeg životnog vijeka, satelit će proučavati interakcije okeana, oblaka i aerosola, kako bi unaprijedio naše znanje o ovim dinamičnim procesima.

Satelit visok tri metra kružit će oko Zemlje na visini od 676,5 kilometara s nagibom od 98 stepeni, a orbitu oko naše planete kompletirat će svakih 98,3 minute. Poređenja radi, Međunarodna svemirska stanica orbitira na visini od oko 402 kilometra.

Iz NASA-e navode da će misija PACE pružiti važne uvide u okeane i atmosferu, a to će postići mjereći ključne faktore poput pokrivenosti oblacima, čestica u zraku i zagađivača, kao i sićušnog morskog života. Među postavljenim naučnim ciljevima je prikupljanje informacija o mehanizmima uključenim u okeansku razmjenu ugljičnog dioksida, a osim toga će se otkriti potencijalna uloga aerosola u stimuliranju rasta fitoplaktona na površini okeana.

Aerosoli su male čestice u zraku, koje apsorbuju i reflektiraju Sunčevu svjetlost, dok fitoplankton predstavljaju mikroskopske morske alge

Ova mjerenja će ponuditi informacije o efektima klimatskih promjena.

Primjera radi, PACE će istraživati efekte klimatskih promjena na rast morskog fitoplanktona, pomoći će nam da shvatimo kako čestice u zraku, poput prašine i dima, utječu na formiranje oblaka te doprinose procesima zagrijavanja i hlađenja planete.

Ocean Color Instrument (OCI) služi kao primarni naučni alat za misiju PACE, to je sofisticirani optički spektrometar dizajniran za procjenu karakteristika svjetla u doređenim dijelovima elektromagnetnog spektra. Instrument posjeduje sposobnost mjerenja boje okeana u rasponu koji se proteže od ultraljubičastih do kratkotalasnih infracrvenih valnih dužina.

Mjerenje boje okeana rezultat je interakcije Sunčeve svjetlosti sa supstancama ili česticama u morskoj vodi uključujući hlorofil, pigment koji prevladava u brojnim vrstama fitoplanktona, a koji igra značajnu ulogu u ovim procesima.

Distribucija fitoplanktona bi mogla pomoći u procjeni zdravlja okeana.

Procjena globalne boje okana pomoći će naučnicima da bolje razumiju ciklus ugljika i kako okeanski ekosistemi reaguju na promjenu klime.

PACE ima i dva visokotehnološka polarimetra, SPEXone i HARP2, koji mjere kako se polarizacija Sunčeve svjetlosti mijenja dok prolazi kroz oblake, aerosole i okeane.

Satelit će ponuditi i ključne podatke o kvalitetu zraka, kao i o drugim atmosferskim parametrima.