Ispisao je historiju
33

NASA objavila video letova helikoptera Ingenuity na Marsu u protekle tri godine

D. B.
Američka svemirska agencija NASAobjavila je video koji prikazuje letove njenog helikoptera Ingenuity na Marsu, a koji je dokaz koliko posla je obavila ova letjelica u protekle tri godine.

Video je objavio NASA-in Laboratorij za mlazni pogon, a on prikazuje gdje je sve putovao Ingenuity tokom svoja 72 leta obavljena na Crvenoj planeti. U videu je svaki let povezan, a ukupna dužina letova koju je letjelica teška 1,8 kilograma zabilježila iznosi 17 kilometara. To je 14 puta više u odnosu na prvobitni plan.

Ingenuity je na Mars stigao u utrobi NASA-inog rovera Perseverance, koji se spustio u krater Jezero u februaru 2021. godine. Letjelica je dizajnirana kao demonstracija tehnologije, no njen glavni zadatak je bio da dokaže mogućnost istraživanja Marsa iz zraka uprkos rijetkoj atmosferi ove planete, koja iznosi tek 1 posto u odnosu na gustoću atmosfere Zemlje.

Ingenuity je savršeno obavio glavnu misiju tokom pet letova obavljenih u proljeće 2021. godine, a nakon toga je krenuo u produženu misiju tokom koje je služio kao izviđač za rover Perseverance u njegovoj potrazi za znakovima života, kao i tokom prikupljanja uzoraka.

Produžena misija je također trajala mnogo duže nego se očekivalo, međutim, Ingenuity je doživio nezgodu 18. januara, kada su njegovi propeleri oštećeni usljed grubog slijetanja. To znači da je stacionaran i da više neće letjeti, no nije "mrtav". Sada radi kao vremenska stanica i služi za destiranje tehnologije te prikuplja podatke koji bi mogli pomoći budućim istraživačima Marsa.

Pribavljanje tih podataka uskoro će zahtijevati fizički sastanak na Crvenoj planeti. Ingenuity sada prenosi sve svoje podatke putem Perseverancea, no rover veličine automobila uskoro će nestati s horizonta te će svog malog partnera ostaviti samog.

Ingenuityjev uspjeh bi mogao utrti put za opsežnije istraživanje Marsa iz zraka u budućnosti. Članovi tima zaduženog za misiju već rade na dizajniranju veće i sposobnije letjelice, koja bi mogla prikupljati različite naučne podatke na Crvenoj planeti.

Mars nije jedina lokacija na kojoj NASA želi koristiti dron. Za 2028. godinu je planirano lansiranje letjelice Dragonfly na Saturnov ogromni mjesec Titan, koji sadrži jezera, mora i rijeke tečnih ugljikovodika. Dragonfly težak 450 kg će "skakati" s mjesta na mjesto na Titanu, istraživat će njegovo okruženje i procjenjivati njegovu nastanjivost.