Nauka
0

Šatl Discovery se posljednji put spojio sa ISS-om

Sarajevo-x.com
Šatl Discovery se spojio sa Internacionalnom svemirskom stanicom u svojoj posljednjoj misiji u svemiru, nakon čega će postati muzej.

Šatl će na svom posljednjem putovanju provesti sedam dana. Njegov zadatak je dostaviti potrepštine i prvog humanoidnog robota koji će biti u svemiru. Discovery je trebao poletjeti još u novembru prošle godine, ali se to nije dogodilo zbog pukotine na rezervoaru goriva. U šatl se ukrcalo 12 članova posade, Rusi, Amerikanci i Talijani. Četiri od pet najvećih partnera, su također stigli sa svojim svemirskim brodovima, među kojima su teretni brodovi iz Evrope i Japana.

Spajanje je trajalo duže nego obično zbog manjih poteškoća sa poravnanjem šatla i svemirske stanice. Komandir stanice, Scott Kelly, sastao se sa komandirom šatla Stevenom Lindseyjem. Astronauti su instalirali platformu koja sadrži rezervni radijator za stanicu.

Prije slijetanja, Discovery je napravio rotaciju od 360 stepeni kako bi kamere svemirske stanice mogle upratiti da li se na šatlu nalaze neka oštećenja, piše Daily Mail.

Najmanje četiri krhotine su otpale sa rezervoara goriva tokom polijetanja. NASA-ini menadežri ne vjeruju da je došlo do ozbiljnijih oštećenja. Kao mjera predostrožnosti nakon katastrofe šatla Columbia 2003. godine, uvedena je obavezna detaljna provjera termalnog štita.

Discovery je tokom 26 godina obavio 39 letova i prešao oko 230 miliona kilometara. Endeavour i Atlantis će tridesetogodišnji program šatlova zatvoriti krajem ove godine. Discovery je najstariji od tri šatla koja su najviše putovala.

Robot koji je ukrcan na Discovery je Robonaut 2. On će ostati u svemirskoj stanici i služiti kao asistent.