Tehnologija
0

NASA pretvara šatl Discovery u muzejski eksponat

Sarajevo-x.com
Šatl Discovery je predstavljao vrhunac dostignuća čovjeka u posljednje tri decenije. Danas, nakon uspješno obavljenih misija, šatl se rastavlja dio po dio. Zvaničnici američke svemirske agencije NASA u Svemirskom centru Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi, ove sedmice će raditi na rastavljanju prednjeg upravljačkog sistema.

Prije nego se izloži u muzeju, šatl mora biti potpuno siguran za takvu upotrebu, a to je dugotrajan proces. Prednji upravljački sistem sadrži visokozapaljivo raketno gorivo, tako da mora biti temeljno očišćen. Discovery je proveo 365 dana u orbiti tokom 39 misija. Nakon što se učini sigurnim, šatl će biti izložen u Smitsonian National Air and Space muzeju u Washingtonu.

Tokom posljednje misije, koja se završila početkom ovog mjeseca, šatl je dostavio jednu vrstu kombinacije skladišta i laboratorije na Internacionalnu svemirsku stanicu, kao i vanjsku platformu za rezervne dijelove.

Discovery je donio tone zaliha i naučne opreme, uključujući prototip humanoidnog robota, koji je dizajniran u suradnji sa kompanijom General Motors.

Sestrinski šatlovi Endeavour i Atlantis će na svoje posljednje putovanje krenuti u aprilu i junu, u kojem će imati zadatak dostaviti 2 milijarde dolara vrijedan Alfa magnetni spektrometar, kao i godišnje zalihe na ISS, projekat 15 država vrijedan 100 milijardi dolara, koji je u izgradnji 322 kilometra iznad površine zemlje još od 1998. godine.

Dva šatla su prethodno uništena u nesrećama. Challenger se raspao iznad Atlanskog okeana nedugo nakon polijetanja 28. januara 1986. godine, kada je poginulo sedam astronauta.

Columbia se raspala prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu iznad Teksasa 1. februara 2003. godine, pri čemu je poginulo još sedam astronauta.

SAD okončava tridesetogodišnji program upotrebe šatlova zbog velikih troškova, te kako bi se skupila sredstva za izgradnju novog svemirskog broda koji može putovati na mjesec, asteroide i druge destinacije.

Kongres još uvijek nije pronašao sredstva za početak novih programa. SAD se sada oslanjaju na rusku vladu i odlazak njihovih astronauta na ISS, piše Daily Mail.