|

FOTO+VIDEO
/
Discovery se zaputio u posljednju misiju

Discovery se zaputio u posljednju misiju
0
S
Sarajevo-x.com
25.2.2011. u 09:27
12
komentara
0

dijeljenja
1/7 Foto: Reuters
2/7 Foto: Reuters
3/7 Foto: Reuters
4/7 Foto: Reuters
5/7 Foto: Reuters
6/7 Foto: Reuters
7/7 Foto: Reuters
NASA-in svemirski brod Discovery krenuo je u svoju posljednju misiju noseći šest astronauta i prevozeći rezervne djelove, dodatne zalihe, opremu i prototip humanoidnog robota na Međunarodnu svemirsku stanicu.
Nakon brojnih odgađanja, zbog tehničkih problema, danas je sa svemirske stanice Kennedy u svoju posljednju misiju otišao legendarni i najdugovječniji NASA-in svemirski brod Discovery.

Discovery, koji je obavio 39 misija, je prvi od tri shuttlea koji ove godine odlaze u penziju.

"Za one koji gledaju, budite spremni da svjedočite o moći Discoveryja koji kreće u posljednju misiju", kazao je prije lansiranja zapovjednik svemirskog broda Steve Lindsey.

U 11 dnevnoj misiji pod oznakom STS-133, šestočlana posada pod zapovjedništvom Stevena Lindseya, na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) će dopremiti i instalirati stalni višenamjenski modul, dodatnu platformu za naučne eksperimente ELC-4, te ključne rezervne dijelove za stanicu. Uz zapovjednika Lindseya, u posadi su pilot Eric Boe, specijalist misije Alvin Drew, te astronauti Michael Barratt, Steve Bowen i Nicole Stott.

Tri svemirska broda odlaze u penzju zbog velikih operativnih troškova, ali i kako bi se taj novac mogao utrošiti u razvoj novih letjelica.

NASA planira lansirati svemirski brod Endeavour 19. aprila, a na ljeto i shuttle Atlantis, prenose američki mediji.

Discovery je proizveden 1983. godine nakon Columbije i Challengera koji su izgubljeni u katastrofama. Prešao je 230 miliona kilometara u svemiru.

Nakon povratka s misije STS-133 rebao bi biti izložen u Smithsonian Udvar-Hazy centru, muzeju u Washingtonu

Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...