Nije uspjela pronaći putanju
0

Rusi izgubili kontakt sa sondom Fobos-Grunt nakon lansiranja

Sarajevo-x.com
Ruski naučnici su prije četiri dana lansirali sondu prema Marsovom mjesecu Fobosu, međutim, danas su priznali da je lansiranje bilo neuspješno.

Bespilotna letjelica Fobos-Grunt lansirana je iz Kazahstana, ali naučnici nakon lansiranja nisu s njom imali više nikakvog kontakta. U noći s četvrtka na petak su pokušali primiti signal svemirske letjelice, ali su u petak ujutro saopćili da nisu imali uspjeha. Sonda Fobos-Grunt nije stigla na odredište, a problemi su se pojavili kada je dosegla Zemljinu orbitu.

"Sonda je više puta prešla preko Baikonur stanice, svemirske stanice u Kazahstanu odakle je lansirana, i drugih stranih prostora komunikacije tokom noći. No, još uvijek nema vijesti", rekao je glasnogovornik tima koji je lansirao sondu.

Čelnik ruske svemirske agencije Roscosmos Vladimir Popovkin je ranije izjavio da se motori nisu upalili na vrijeme kako bi letjelica stigla do Crvene planete.

"To znači da letjelica nije uspjela pronaći svoju putanju orijentišući se prema zvijezdama", rekao je Popovkin, prenio je Reuters.

Sonda Fobos-Grunt je trebala uzeti uzorke tla sa Marsovog mjeseca Fobos i vratiti se na zemlju za tri godine.