U Australiji uhvaćen signal
0

Uspostavljen kontakt sa ruskim svemirskim brodom

SRNA
Inženjeri su konačno uspjeli da uspostave kontakt sa pokvarenim ruskim svemirskim brodom koji je poslat na Mars, saopštila je Evropska agencija za istraživanje svemira (ESA).

Agencija navodi da je njena stanica u australijskom gradu Perthu uhvatila signal sa letjelice Phobos-Grunt je poslije lansiranja ostala u Zemljinoj orbiti, pošto nije aktivirala motore koji bi je usmjerili ka Marsu.

   ESA i ruski inženjeri sada pokušavaju da stabilizuju komunikaciju sa svemirskim brodom, utvrde u čemu je problem i izvrše popravku.

Phobos-Grunt i dalje ima vremena da krene na putovanje ka crvenoj planeti, ali će uskoro razdaljina između Zemlje i Marsa početi da se povećava.

   Letjelica je dizajnirana za slijetanje na Marsov mjesec Phobos, sakupljanje stijena i povratak na Zemlju, prenosi BBC.

   Ova misija trebalo bi da donese nova saznanja o porijeklu mjeseca širine 27 kilometara i samog Marsa. Misija je značajna i zbog toga što ruska letjelica nosi i prvi kineski satelit koji bi trebalo da bude postavljen u Marsovu orbitu.

   Phobos-Grunt je ostao neaktivan poslije lansiranja, ali u stabilnoj orbiti oko Zemlje, na visini od nešto više od 200 kilometara.
   Inženjeri se nadaju da se dogodio softverski kvar i da će letjelici moći da pošalju nove komande. Ukoliko je riječ o hardverskom problemu, Phobos-Grunt je možda zauvijek izgubljen.