Nauka
9

Romantični kraj misije na kometi: Rosetta se gasi i pada, čeka je "uspavana" Philae

Klix.ba
Historijska misija letjelice Rosetta koju je lansirala Evropska svemirska agencija (ESA) u petak će biti konačno okončana na spektakularan način.

Rosetta polako gubi energiju zbog sve veće udaljenosti od Sunca, a umjesto da je uspavaju, naučnici su odlučili iskoristiti priliku i neplanski je spustiti što bi otvorilo mogućnost za nove spoznaje. Nažalost, jednom kada Rosetta udari u kometu, komunikacija sa Zemljom će biti okončana.

Misija proučavanja komete 67P/C-G koja je koštala 1,1 milijardi eura i koja je trajala ukupno 12 godina bit će završena namjernim brzim spuštanjem Rosette. Ovo je odlučeno nedavno, a naučnici su morali izabrati između žustrog i laganog spusta letjelice.

Sporije obaranje dalo bi šansu za kreiranje velikog broja fotografija tokom prilaženja kometi, ali bi objektivu smetala velika količina prašine zbog kojeg bi se letjelica morala kontinuirano usmjeravati, čime bi fotografije vjerovatno bile slabijeg kvaliteta. S druge strane, brzo obaranje donijet će malo vremena za fotografisanje, ali će one vjerovatno biti izuzetno kvalitetne. Također, letjelica će sakupiti vrijednu kometinu prašinu koja se nalazi nedaleko od površine.

Konačno je odlučeno da se Rosetta spusti na grublji način, a to će se desiti u petak u 12:40 sati po našem vremenu.

Rosetta će prilikom spuštanja načiniti niz korisnih fotografija, a posljednja će biti kreirana na samo 15 metara od komete. Rosetta će završiti u sličnom stanju kao sonda Philae, prva ljudska mašina koja je sletjela na neku kometu.

Rosetta je lansirana 2004. godine, a u sebi je nosila sondu Philae koja je konačno 2014. godine spuštena na kometu kako bi sakupljala vrijedne informacije, dok je Rosetta ostala kružiti sakupljajući vrijedne podatke. Spuštanje sonde je popraćeno nezgodom zbog koje je njena misija trajala svega nekoliko mjeseci.

Podsjećamo, Philae se prilikom kontakta sa kometom nekoliko puta odbila od površinu zbog neuspješnosti zabijanja harpuna koji bi je pričvrstio. Philae je završila u sjenci gdje se nije mogla napajati sunčevom energijom. Iako je sakupila veliki broj vrijednih informacija, naposljetku se ugasila i sada "spava" pod velikom stijenom koja joj ne dozvoljava punjenje.

S druge strane, Rosettina misija je nastavljena prilikom čega je otkrila niz zapanjujućih činjenica o kometama. Između ostalog, potvrđen je način nastanka i porijeklo ovih nebeskih tijela. Također, u prašini komete pronađeni su materijali neophodni za gradnju života. Ukupne informacije koje je Rosetta sakupila proučavat će se u narednih nekoliko decenija.