Zagrijano jedno ogledalo
70

Teleskop Euclid ponovo funkcioniše nakon uklanjanja leda

D. B.
Evropska svemirska agencija ESA je potvrdila da je njen teleskop Euclid ponovo funkcionalan.

ESA je 19. marta saopćila da je nakupljanje leda izazvalo "malo, ali progresivno smanjenje" količine svjetlosti zvijezda koju je teleskop "mračnog svemira" mogao uhvatiti.

Agencija je započela eksperimentalnu kampanju odleđivanja u kojoj je zagrijala neka od ogledala teleskopa u pokušaju da ukloni led. Taj potez je bio uspješan, tako da teleskop ponovo funkcioniše.

Ono što je impresivno jeste činjenica da je Euclidov tim odleđivao teleskop s ogromne udaljenosti, a učinio je to zagrijavanjem jednog od šest ogledala za koje se vjerovalo da je korijen problema. Naučnici vjeruju da se led formirao na ogledalu zbog kapi vode iz zraka koji je ušao u svemirsku letjelicu prilikom njenog sklapanja. Ogladalo je grijano 1,6 seti, a temperatura je podignuta sa minus 147 na minus 113 stepeni.

Nakon što je ogledalo zagrijano, naučnici su ustanovili da je Euclidovi VIS instrument počeo primati 15 posto više svjetlosti. To je ujedno bila potvrda uspješnog postupka odleđivanja. Naučnici su izuzetno zadovoljni jer su rezultati bolji od očekivanih.

Iz ESA-e je saopćeno da nakupljanje leda na Euclidu nije bilo potpuno neočekivano, jer je praktično nemoguće spriječiti da vlaga iz zraka završi u svemirskoj letjelici tokom montaže. Također, nije moguće procijeniti količinu vlage, a čak i mala količina može uzrokovati nakupljanje leda, što utječe na sposobnost Euclida da promatra svemir. Stoga ESA mora povremeno ponavljati isti postupak uklanjanja leda svakih šest do 12 mjeseci, a to će imati veoma mali negativan utjecaj na naučna posmatranja i ostatak misije.

Euclid je lansiran pomoću rakete Falcon 9 u julu prošle godine. Oko mjesec nakon lansiranja je teleskop poslao prve fotografije svemira. Njegov zadatak je ogromno istraživanje neba, koje će pomoći naučnicima da bolje razumiju misteriozne sile tamne energije i tamne materije. Zajedno čine 95 posto svemira, no njihov sastav ostaje misterija.