Svemirski program Evrope
0

Nestali dijelovi italijanske rakete pronađeni uništeni na odlagalištu otpada

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Završni let italijanske rakete Vega odgođen je nakon što su ključni dijelovi nestali, dok je posljednji test nove evropske rakete Ariane 6 propao, izvijestila je Evropska svemirska agencija (ESA) o najnovijim poteškoćama evropskog svemirskog programa.

Agencija je navela da neuspjeli test gornjeg dijela Ariane 6 ne bi trebao utjecati na planove za inauguracijski let sredinom 2024. godine. Evropa ulaže napore da obnovi neovisni pristup svemiru nakon što je Ariane 6 doživjela ponovljena odgođanja, a Vega C je bila prizemljena nakon neuspjelog lansiranja, piše Reuters.

Posljednji let Vege trebao se dogoditi u proljeće 2024. godine, ali je odgođen do septembra nakon što su dva od četiri velika spremnika za gorivo nestala iz tvornice u Italiji, rekli su dužnosnici ESA na konferenciji za novinare.

Gubitak je prvi put prijavila stručna publikacija European Spaceflight koja je izvijestila da su spremnici pronađeni "smrvljeni" i neupotrebljivi na odlagalištu, zajedno s ostacima metala.

Budući da nema rezervnih dijelova osim onih koji su korišteni u testiranju, što bi moglo biti rizično za ponovnu upotrebu, plan je prilagoditi nešto veće spremnike dizajnirane za novi model Vege C, rekao je Toni Toker-Nielsen, direktor transporta ESA. On je poručio da izgubljeni spremnici Vege nisu ukradeni, ali nije imao objašnjenje kako su završili na odlagalištu.